Banken pakken witwassen door autobranche aan

In de strijd tegen witwassen en ondermijning willen banken het storten van contant geld door autobedrijven aan banden leggen. Dat schrijft De Telegraaf. In de bonafide sector is het al langere tijd niet meer gebruikelijk dat auto’s contant worden betaald. Toch wordt nog heel veel geld contant afgestort.
Volgens De Telegraaf kopen internationale drugsbendes in grote getale afgedankte leaseauto’s op om die in het buitenland door te verkopen. Op die manier wordt zwart geld wit gemaakt. Volgens schattingen gaat er jaarlijks een miljard euro om in deze business. De autohandelaren laten het contante geld vervolgens door waardetransporteurs ophalen, die ervoor zorgen dat het op de bankrekening wordt gestort. Men gaat er vanuit dat dit minder snel in de gaten loopt, dan wanneer men het geld zelf afstort bij de bank.
Niet gebruikelijk
Yvonne Willemsen, hoofd veiligheidszaken bij de Nederlandse Vereniging van Banken, zegt in het NOS Radio 1 Journaal het helemaal niet zo gebruikelijk meer is in de autobranche om contant geld af te storten. Als er dus wel contant wordt afgerekend, is de kans groot dat de zaken niet helemaal zuiver zijn. De bankensector wil deze ‘route’ nu kapot maken door het afstorten van contant geld aan banden te leggen. Ook als dat via een geld- en waardetransportbedrijf loopt. Bij ongebruikelijke stortingen, bijvoorbeeld met biljetten van 500 euro, wordt melding gedaan bij een speciale afdeling van de politie. Binnenkort komt er een wet die contante betalingen boven de 3000 euro gaat verbieden.