Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Sequrix

Connect Security

HD Security

Alphatronics

Unii

IDIS

Ajax Systems

Paxton

Service Centrale Nederland

VEB

Nenova

Seris

CDVI

Traka ASSA ABLOY

20face

VBN

Bosch Security Systems

VideoGuard

Explicate

Seagate

Trigion

Eagle Eye Networks

VAIBS

Securitas

Genetec

Kiwa

Uniview

ASIS

Alarm Meldnet

CardAccess

PG Security Systems

Gold-IP

OSEC

Masset Solutions

ADI

Top Security

Crown Security Services

Optex

NIBHV

Advancis

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

JMB Groep

SOBA

Eizo

Multiwacht

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

SmartCell

CSL

De Beveiligingsjurist

Lobeco

HID

Dero Security Products

Bydemes

Add Secure

GFT

SmartSD

EAL

G4S

Avigilon Alta

Milestone

2N

Brivo

Akuvox

Nimo Dog Security

RoSecure

Hikvision

i-Pro

ARAS

Centurion

SMC Alarmcentrale

Secusoft

VVNL

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

Paraat

Barrièremodel ‘Wapens en Jongeren’ 

22 april 2024
Redactie
08:06

Het nieuwe barrièremodel Wapens en Jongeren van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid beschrijft in acht stappen welke partijen en gelegenheden wapenbezit en -gebruik mogelijk maken en welke signalen daarop duiden. Vervolgens toont het model wie op welke manier kan ingrijpen om het proces te verstoren en het bezitten, dragen en gebruiken van wapens door jongeren te voorkomen. 

Er zijn zorgen over het wapenbezit en incidenten met wapens onder jongeren in Nederland. Vaak liggen angstgevoelens, dreiging, behoefte aan zelfverdediging of een strafbaar feit ten grondslag aan het dragen van een wapen. Voor bepaalde groepen is het zelfs normaal om een wapen te hebben. Wapenbezit leidt bij paniek eerder tot gebruik van dat wapen en wapengebruik veroorzaakt ernstiger geweld. De impact van een wapenincident op slachtoffers, de directe omgeving en de samenleving is groot.  

Acht stappen
Om wapenbezit en incidenten onder jongeren tegen te gaan, is het belangrijk om het proces van wapenbezit en -gebruik in kaart te brengen. Het nieuwe Barrièremodel Wapens en Jongeren deelt dat proces op in acht stappen. Per stap worden faciliteerders, gelegenheden en signalen die op betrokkenheid van wapens duiden beschreven. Iedere stap wordt afgesloten met interventies om het proces te doorbreken. 
In het kader van de herijking van het Actieplan Wapens en Jongeren gaf het ministerie van Justitie en Veiligheid aan het CCV opdracht om het barrièremodel te maken. Het barrièremodel Wapens en Jongeren is tot stand gekomen met medewerking van diverse publieke en private organisaties. 
In de toolbox Wapens en Jongeren zijn meer informatie en aanpakken te vinden om wapenbezit- en gebruik onder jongeren tegen te gaan. Vragen over het barrièremodel of de toolbox worden beantwoord door CCV-adviseur Ingrid Schuurs. Zij is binnen het CCV projectleider Wapens en Jongeren. Op de website www.barrieremodellen.nl van het CCV zijn barrièremodellen over andere onderwerpen te vinden. 

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner