Beveiliging nieuws

Onze partners

NIBHV

IDIS

HID

Centurion

VideoGuard

CDVI

ASSA ABLOY

Alphatronics

ARAS

Multiwacht

JMB Groep

Trigion

CardAccess

Eizo

DZ Technologies

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

Hikvision

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Crown Security Services

SOBA

Paxton

Dero Security Products

Paraat

Koninklijke Oosterberg

Nimo Dog Security

ADI

OSEC

Ajax Systems

Nenova

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

HD Security

Optex

Genetec

Securitas

Akuvox

Bydemes

SMC Alarmcentrale

MPL

ASIS

Eagle Eye Networks

RoSecure

Lobeco

i-Pro

Avigilon Alta

Advancis

EAL

Traka ASSA ABLOY

Unii

Seris

Top Security

PG Security Systems

Explicate

CSL

G4S

VBN

Gold-IP

VVNL

Boon Edam

2N

Dahua

Service Centrale Nederland

Add Secure

20face

SmartSD

GFT

Uniview

Brivo

VAIBS

Milestone

Connect Security

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

Sequrix

Seagate

Secusoft

SmartCell

NetworxConnect

Kiwa

VEB

Bartjan Wegter EU-coördinator voor terrorismebestrijding

29 februari 2024
Redactie
08:56

Diplomaat Bartjan Wegter is benoemd tot de nieuwe EU-coördinator voor terrorisme­bestrijding voor de komende 5 jaar. Hij zal beginnen op 1 maart 2024. Bartjan Wegter volgt hiermee Ilkka Salmi op, die deze functie sinds oktober 2021 vervulde.

Bartjan Wegter is een ervaren Nederlandse diplomaat die tot zijn benoeming als EU-coördinator diende als gevolmachtigd minister bij de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de NAVO. Na zijn studies aan de Universiteit Leiden en het Europacollege bekleedde hij tijdens zijn 25 jaar lange diplomatieke carrière verschillende functies op het gebied van multilaterale betrekkingen en veiligheid.
De EU-coördinator voor terrorisme­bestrijding coördineert de werkzaamheden op het gebied van terrorisme­bestrijding, zoals het uitvoeren en evalueren van de EU-terrorisme­bestrijdings­strategie, zorgen voor een geïntegreerde aanpak van de interne en externe aspecten en het verbeteren van de communicatie tussen de EU en derde landen.

Achtergrond
De Europese Raad riep de functie van EU-coördinator voor terrorismebestrijding in het leven na de terroristische aanslag in Madrid op 11 maart 2004.
De coördinator helpt de inspanningen van de EU op dit gebied te ondersteunen. Hij of zij houdt de Raad op de hoogte en bewaart het overzicht over alle instrumenten waarover de EU beschikt om de Raad regelmatig verslag uit te kunnen brengen en erop toe te kunnen zien dat de besluiten van de Raad worden opgevolgd. Verder bestaat het takenpakket uit beleids­aanbevelingen presenteren en prioritaire actiegebieden voorstellen aan de Raad. Ook het samenwerken met relevante voorbereidende instanties van de Raad en met de Europese Commissie, de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) en de betrokken organen en instanties van de EU moeten ervoor zorgen dat de EU een actieve rol speelt in de strijd tegen terrorisme. Tot moet de coördinator de communicatie tussen de EU en derde landen verbeteren en de interne en externe aspecten van terrorismebestrijding samenbrengen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner