Bedreiging en geweld ‘normaalste zaak’ bij huisartsenposten
Medewerkers van huisartsenposten hebben vaak te maken met bedreigingen en soms met geweld. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw. Ruim de helft wordt minstens één keer per week met geweld bedreigd.
Een derde van de door Trouw benaderde huisartsenposten maakte het afgelopen jaar eens of vaker mee dat een arts of assistent met fysiek geweld te maken kreeg. Hoe vaak precies geweld wordt gebruikt is volgens de krant niet bekend, omdat er geen landelijke registratie plaatsvindt. Het gaat hier om huisartsenposten waar patiënten bij spoed terecht kunnen, als de eigen huisartsenpraktijk gesloten is, zoals ’s nachts en in het weekend. Regelmatig gaat het dan om alcohol- of drugsgebruikers of mensen met psychische problemen. Maar ook wat een ‘consumentenmentaliteit’ wordt genoemd speelt mee. Mensen staan zeker vaak op wat zij denken dat hun recht is en willen dan direct geholpen worden terwijl er geen sprake is van een spoedgeval.
Mes of pistool
Veelal bestaat het geweld uit bedreigingen, maar die zijn dan ook meteen heftig. De patiënt dreigt bijvoorbeeld terug te komen met een mes of een pistool. Dit gebeurt niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere plaatsen. Trouw werkte voor het onderzoek samen met InEen, de landelijke vereniging van de huisartsenposten. Astrid Scholl, programmamanager acute zorg bij deze organisatie, concludeert dat bedreigen ‘vrij gangbaar gedrag’ is. Ze noemt het alarmerend dat het aantal bedreigingen de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Het zou te maken kunnen hebben met de 24-uurseconomie. Mensen zijn het normaal gaan vinden dat bedrijven 24 uur per dag en 7 dagen in de week tot hun beschikking staan en dat dit ook geldt voor huisartsen. In principe is dat ook zo, maar alleen voor spoedgevallen.