Belevingsexpo over risico’s van drugshandel
Om vooral de jeugd bewust te maken van de risico’s, is in het Maritiem Museum in Rotterdam de ‘belevingsexpo’ Dealen met Drugs van start gegaan. Bezoekers worden hier geconfronteerd met heftige keuzes, schokkende feiten, cijfers en de impact van drugshandel.
De expo staat in het teken van dilemma’s. Wat zou jij doen als havenmedewerker, douanebeambte, dealer of rechter? Ga jij voor meer controle in de haven of kies je voor snelheid en winst? Pak jij die 3.000 euro voor het uitlenen van je toegangspas tot de containerterminal? Makkelijk verdiend als je daar normaal drie maanden voor moet werken. Geef jij die jonge dealer straf of laat je hem gaan? Zo kunnen bezoekers de confrontatie aangaan met reële kwesties uit de Rotterdamse drugswereld.
Al eeuwen big business
Drugshandel levert onvoorstelbaar veel geld op. De VOC had dit in de 17e eeuw al vroeg in de gaten en bezat niet voor niets het monopolie op de Nederlandse opiumhandel. Na het faillissement van de VOC nam de Nederlandse staat dit zonder schroom over. Pas met de Opiumwet in 1919 worden drugs illegaal en blijkt deze handel een ideale voedingsbodem voor een ondergrondse economie. Tegenwoordig is een kilo coke bij aankomst in de Rotterdamse haven zo’n 25.000 euro waard en eenmaal op straat verdubbelt deze prijs nog eens.
Rotterdamse penoze
Jaarlijks wordt er in Europa zo’n 250 ton aan cocaïne geconsumeerd. Hoeveel er via de Rotterdamse haven wordt geïmporteerd is niet bekend. Bijna dagelijks wordt er over geschreven, maar weinigen weten welke complexe wereld hierachter schuilgaat. Een wereld die steeds grimmiger en meedogenlozer wordt en zich steeds meer vermengt met de bovenwereld, aldus de organisator van de expo.
Aan de belevingsexpo werkten onder meer de douane, zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, het HARC-team (Hit-And-Run-Cargo) én ex-dealers mee uit de Rotterdamse havenstad. “De handel in drugs is keihard, meedogenloos en zo goed als ongrijpbaar. Maar het grote geld lonkt en de verleiding is moeilijk te weerstaan. Het is goed om dit zelf eens te ervaren. Deze penoze is dichterbij dan je denkt”, waarschuwt Penoza-schrijfster Chris Westendorp.