Bendes op jacht naar onderdelen van dure auto’s

Steeds vaker treffen automobilisten hun voertuig zonder airbags, stuur of andere onderdelen aan. Volgens het AD gaat het om rondtrekkende bendes die een spoor van vernielingen trekken. Vooral in Rotterdam is de situatie ernstig.

Het stuur van een Audi A3 levert al tussen de 1500 en 1800 euro op. De schade voor de automobilist is vaak veel groter. Die is vaak zo’n 4000 euro kwijt voordat er weer een nieuw stuur in de auto zit. Volgens André Bouwman  van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit gaat het vooral om onderdelen van dure auto’s. Een stuur is dan al snel vier keer zoveel waard als dat uit een middenklasser. Ook airbags, stoelen en navigatiesystemen vormen een populaire buit. Malafide garages kopen de onderdelen op om schadeauto’s te herstellen of auto’s blitser te maken.

Boodschappenlijstje
Volgens Bouwman komen de bendes vooral uit Polen en Litouwen. Met een boodschappenlijstje gaan zij op pad. Ze zijn getraind om zeer snel toe te slaan. Regelmatig hebben zij grotere hoeveelheden onderdelen nodig. Er worden dan bijvoorbeeld vier BMW’s in één wijk gestript. Soms verdwijnen zelfs complete motorkappen. Een luid autoalarm wil nog wel helpen om de dieven af te schrikken. Dat moet dan wel gecertificeerd zijn en professioneel zijn ingebouwd. Bouwman adviseert ook om auto’s op een oprit met camera’s te plaatsen. Dat schrikt ook af en helpt de politie bij de opsporing. In Rotterdam Nesselande is het probleem zo ernstig, dat de bewoners pleiten voor bewakingscamera’s langs alle toegangswegen tot de wijk.

Deel dit artikel via: