Beveiligers Schiphol delen eerste ‘speldenprik’ uit
Beveiligers van G4S op Schiphol voeren maandagochtend van 7.30 tot 8.30 uur een stiptheidsactie op Schiphol. “Een speldenprik, waar de reizigers nog weinig last van zullen hebben”, zegt onderhandelaar Aletta Bulsink van CNV Vakmensen. “We willen vooral werkgever G4S laten voelen dat de beveiligers het niet accepteren als ze er dit jaar geen cent bij krijgen.”
Terwijl in veel cao’s loonverhogingen worden afgesproken van (ruim) boven de 2%, moeten de beveiligers volgens CNV Vakmensen op een houtje bijten. “Een nullijn is onacceptabel”, zegt Bulsink. “Schiphol groeit, maar het loon van de beveiligers staat al anderhalf jaar stil. Ze werken onder hoge druk, aanvragen voor vrije dagen worden vaak afgewezen. Wat is beveiliging ons waard, vraag ik me af?”
Ultimatum verstreken
In de nieuwe cao willen de bonden – naast een goede loonsverhoging – ook afspraken maken over de hoge werkdruk en betere roosters. Een ultimatum van CNV Vakmensen en FNV Beveiliging aan G4S is eind juni al verstreken. Op Schiphol heeft G4S zo’n 1.200 beveiligers in dienst. De stiptheidsactie, samen met FNV Beveiliging, houdt in dat beveiligers vanaf 7.30 uur een uur lang strikt volgens de regels werken. Daardoor kunnen tijdelijk iets langere rijen bij de balies ontstaan.
Voor zichzelf opkomen
De beveiligers bij G4S hebben een eigen cao, maar ook in de landelijke cao particuliere beveiliging (waar zo’n 30.000 beveiligers werken) is een ultimatum aan de werkgevers verlopen. De eerste acties zijn inmiddels gevoerd. “De verontwaardiging onder beveiligers is groot”, zegt Bulsink. “Ze hebben een plichtsgetrouwe instelling, die hoort bij hun beroep, maar sta er niet raar van te kijken als beveiligers ook een keer voor zichzelf opkomen. De beveiligers in Nederland doen belangrijk werk. In een bloeiende economie een loonsverhoging van niks – dat kan gewoon niet.”