Beveiligingsbedrijven zeggen 7,5% cao-verbetering toe
Particuliere beveiligers gaan er 7,5% op vooruit tot en met 2021. Dat belooft Peter Schollmann, algemeen directeur van Securitas Nederland en woordvoerder namens de werkgevers in de cao-onderhandelingen met de vakbonden. De vakbonden willen echter dit jaar al 3% erbij.
De afgelopen week zijn er diverse publicaties geweest over de gespannen relatie tussen werkgevers en werknemers in de beveiligingssector. Met name de stiptheidsactie op Schiphol trok de aandacht. “Als woordvoerder van de onderhandelingsdelegatie vind ik het belangrijk het volledige verhaal te delen”, zegt Peter Schollmann tegen BeveiligingNieuws.nl. “We hebben dit ook gedaan met de circa 30.000 collega’s in de sector.” De topman van Securitas erkent dat beveiligers belangrijk en verantwoordelijk werk doen dat eerlijk beloond moet worden, zodat een realistische verbetering van de cao nodig is. “We willen een cao voor meerdere jaren die daardoor ook op langere termijn (3 jaar) zekerheid geeft. Het vak van beveiliger moet namelijk aantrekkelijk blijven, ook voor nieuwe mensen die in de beveiliging willen komen werken.
Modernisering
Schollmann vindt daarnaast modernisering van de cao belangrijk. “De dienstverlening bij onze klanten, maar ook de arbeidsmarkt verandert. Hierop moeten we inspringen. Ook vind ik dat de cao op iedereen in de beveiliging van toepassing moet zijn en dat deze helder en transparant is. De naleving moet gecontroleerd worden zodat er geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden kan plaatsvinden. Op basis hiervan voeren we de gesprekken met sociale partners. We willen een langjarige, moderne en duidelijke cao, waarin eerlijke arbeid passend beloond wordt. Daarom hebben wij als werkgevers voorgesteld samen met werknemers een meerjarenplan te maken waarin stap voor stap gewerkt wordt aan deze doelen.”
Gezonde loonontwikkeling
Vanuit het oogpunt van beloning hebben de werkgevers een cao-verbetering voorgesteld van 2,5% in 2019, 2020 en 2021. In totaal dus 7,5%. Dat is een bod dat volgens Schollmann in lijn is met wat op dit moment gemiddeld genomen gangbaar is in Nederland. “Een herhaling van 2018 en nog een jaar stilstaan van de arbeidsvoorwaarden vinden werkgevers onacceptabel.”
In tegenstelling tot wat de vakbonden zeggen, benadrukt Schollmann dat ook de werkgevers een gezonde loonontwikkeling willen voor hun beveiligers. “Wij willen een langdurige cao maar niet tegen eisen die ertoe zouden kunnen leiden dat beveiligingsbedrijven de loonsverhoging niet kunnen opbrengen met alle gevolgen van dien. We hebben te maken met een markt waarin werkgevers met heel scherpe tarieven moeten rekenen om een opdracht binnen te halen. De bonden willen nu – halverwege het jaar – een loonsverhoging voor werknemers in 2018. Bedrijven hebben echter op basis van de actuele salarissen van werknemers in 2017 prijsafspraken met klanten gemaakt voor heel 2018 en daar houden wij ons aan. Als werkgevers deze kostenstijging toch zouden accepteren kan dit het voortbestaan van bedrijven in gevaar brengen.”
Niet aantrekkelijker
Aletta Bulsink van CNV Vakmensen heeft hier een andere mening over. Volgens haar is het een omissie dat de bedrijven in hun prijsonderhandelingen met opdrachtgevers geen rekening hebben gehouden met loonsverhogingen in 2018. “Al sinds de zomer van 2017 roepen diverse partijen, ook uit voor werkgevers onverdachte hoek, dat de lonen moeten worden verhoogd, maar blijkbaar hebben de beveiligingsbedrijven dat niet gehoord. Bovendien horen wij van diverse kanten dat er wel degelijk loonsverhogingen zijn doorberekend aan de opdrachtgevers.” In 2016 kregen beveiligers niets erbij en in 2018 dreigt hetzelfde te gebeuren. Het vak wordt er volgens Bulsink op die manier niet aantrekkelijker op. “Niet voor nieuwkomers en zéker niet voor de huidige beveiligers.”
Ultimatum
De vakbonden hadden 1 juli als ultimatum gesteld om acties te voorkomen. De werkgevers waren echter niet bereid in te gaan op de eisen van de bonden. Daarom hebben FNV en CNV nu acties in gang gezet, waaronder een stiptheidsactie op Schiphol. “Dat vinden wij jammer en onnodig omdat wij graag verder willen praten om tot overeenstemming te komen”, aldus Schollmann. “Daarom hebben we vakbonden uitgenodigd de onderhandelingen te hervatten in het belang van beveiligers en onze klanten. Het FNV en CNV zijn tot nu toe niet bereid dat te doen.” De Securitas-baas herinnert eraan dat beveiligers op 2 januari 2017 een loonsverhoging hebben gekregen van 2%. Zij kregen daarnaast een verhoging van 0,5% ter compensatie voor de goedkoper geworden cao sinds 2013. Ook wordt sinds 2017 tijdens vakantiedagen de onregelmatigheidstoeslag doorbetaald, wat neerkomt op nog een extra verhoging van 1,34%.