Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Kiwa

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

Bydemes

SOBA

VEB

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

CSL

Masset Solutions

Top Security

IDIS

Centurion

BHVcertificaat.online

ARAS

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

Hikvision

Crown Security Services

G4S

Secusoft

Add Secure

JMB Groep

ASIS

Alphatronics

EAL

Paxton

HID

De Beveiligingsjurist

Uniview

Paraat

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Unii

RoSecure

GFT

Milestone

20face

HD Security

2N

CardAccess

PG Security Systems

Ajax Systems

Eizo

SmartCell

Explicate

Brivo

VVNL

CDVI

Akuvox

Dero Security Products

VBN

VideoGuard

NIBHV

Lobeco

Securitas

Genetec

SmartSD

Trigion

Sequrix

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Seagate

Nenova

Advancis

OSEC

ASSA ABLOY

Gold-IP

ADI

Multiwacht

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

i-Pro

Seris

Optex

Beveiligingsbranche vraagt tijdelijke versoepeling regels

24 maart 2020
Redactie
12:51

Door de coronacrisis heeft de beveiligingsbranche tijdelijk een overcapaciteit aan menskracht. Om deze mensen snel en effectief in te kunnen zetten bij de bestrijding van de crisis, vragen de gezamenlijke brancheverenigingen om een aantal beperkende regels op te schorten. 

Vooral beveiligers die actief zijn in de horeca, evenementenbranche en op luchthavens, zijn voorlopig beschikbaar voor andere taken, zoals het reguleren van de toegang tot winkels en andere plaatsen waar de drukte beperkt dient te blijven, zodat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden. De regelgeving verhindert dit echter in veel gevallen. Zeker als het gaat om taken in het publieke domein. Daarom zitten uitstekend inzetbare beveiligers nu thuis, terwijl hulpverleners van de overheid handen te kort komen om de noodzakelijke overheidsmaatregelen te handhaven. “Ik wil u aangeven dat onze bedrijven een cruciale rol vervullen en kunnen blijven vervullen nu het kabinet heeft moeten besluiten tot verdergaande maatregelen tegen het coronavirus”, zegt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche ook namens Boele Staal (Federatie Veilig Nederland), Jan Kuipers (Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven), Peter Hoes (Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland) en Wouter van Veldhuijsen (Branchevereniging voor Particuliere Onderzoekbureaus).

Beveiligers en technische vakmensen
Het gaat niet alleen om particuliere beveiligers. Ook andere vakmensen in de beveiliging zijn beschikbaar, zoals verkeersregelaars die vooral rond zorginstellingen van grote waarde kunnen zijn, technische mensen die met camerasystemen en andere technologie kunnen helpen de maatregelen te handhaven en die storingen in vitale installaties kunnen verhelpen, particuliere alarmcentrales en particuliere onderzoekers, die kunnen helpen bij het bestrijden van corona-gerelateerde fraude. “We staan met mensen en techniek klaar om de overheid te helpen bij de aanpak van de coronacrisis en de veiligheid in Nederland te blijven borgen”, aldus Van der Steur. Op het moment wordt geïnventariseerd om hoeveel mensen het gaat. De brancheverenigingen verwachten enkele duizenden, waarbij al rekening gehouden wordt met een hoger ziekteverzuim als gevolg van het coronavirus. Zij beloven er alles aan te doen om de bij hen aangesloten bedrijven zoveel mogelijk te helpen in deze moeilijke tijd.

Frontlinie
“Het is van groot belang voor de veiligheid in Nederland dat de georganiseerde beveiligingssector overeind blijft”, benadrukt Van der Steur. “We gaan niet zitten kniezen, maar willen volop meewerken met de overheid om de samenleving aan de gang te houden. Daarom vragen wij het kabinet en publieke en private opdrachtgevers om juist nu beveiligingsbedrijven in staat te stellen hun essentiële rol te blijven vervullen ten behoeve van de samenleving. Beveiligingsbedrijven staan dagelijks in de frontlinie met onze burgers in contact als het gaat om hun dagelijkse veiligheid in tal van situaties. Zij zijn juist nu de aangewezen partners om de overheid ten tijde van deze ‘intelligente Lock down’, zoals premier Rutte het verwoordde in de persconferentie van 23 maart, te ondersteunen. Juist in tijden van crisis kunnen beveiligingsbedrijven en hun medewerkers van grote waarde zijn en een vitale rol vervullen.”

Verruiming van de mogelijkheden
Om beveiligers in staat te stellen legitiem en ongehinderd te doen wat van ze verwacht wordt, vragen de brancheverenigingen het kabinet om verruiming van de mogelijkheden vanuit de Wet PBR om beveiligers (zowel regulier, evenementen- en horecabeveiligers) in te zetten in het publieke domein (bijvoorbeeld bij winkels om te grote concentraties mensen te voorkomen). Een geldige pas zou voldoende moeten zijn. De branche wil ook een uitzondering op de toenemende beperkingen van de bewegingsvrijheid die het kabinet invoert om de verspreiding van het coronavirus beheersbaar te houden. Uniformdiensten in de particuliere beveiligingssector dienen te kunnen blijven bewegen op vertoon van hun legitimatie. Overige medewerkers, zoals stafpersoneel, planners, centralisten van particuliere alarmcentrales, technische vakmensen (storing en onderhoud) en verkeersregelaars zouden met een brief van hun werkgever zich vrij moeten kunnen blijven bewegen. Ook het openbaar vervoer dient voor hen toegankelijk te blijven.
De brancheverenigingen noemen ook de behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen, waarmee medewerkers in de beveiligingsberoepen zich kunnen beschermen tegen besmetting. Verder is aandacht nodig voor duidelijke communicatie en informatie-uitwisseling tussen publieke overheidsdiensten en de particuliere sector zodat helder is wat van elkaar verwacht mag en kan worden.
De gezamenlijke wensen van de beveiligingsbranches zijn dinsdag per brief door VNO-NCW overgebracht naar het kabinet.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner