Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Kiwa

SOBA

Secusoft

Eizo

Multiwacht

Top Security

NIBHV

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Explicate

Milestone

Uniview

NetworxConnect

IDIS

CardAccess

VBN

CSL

Nimo Drone Security

ARAS

Genetec

HD Security

Traka ASSA ABLOY

G4S

VVNL

VAIBS

ADI

i-Pro

Add Secure

Bosch Security Systems

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

VideoGuard

OSEC

Optex

EAL

Hikvision

Unii

Oribi ID Solutions

Bydemes

PG Security Systems

CDVI

Securitas

Paraat

Dero Security Products

GFT

Seris

Lobeco

Nenova

Crown Security Services

Seagate

Service Centrale Nederland

2N

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Advancis

Hanwha Vision Europe

SmartCell

VEB

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

Centurion

Network Optix

Nimo Dog Security

JMB Groep

Paxton

20face

Akuvox

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Brivo

Gold-IP

Alphatronics

Trigion

ASIS

RoSecure

Masset Solutions

Sequrix

SmartSD

HID

Bewakingscamera’s van de nabije toekomst

30 januari 2023
Redactie
08:46

Kunstmatige intelligentie en cloud zijn twee ontwikkelingen met een grote invloed op hoe bewakingscamera’s in de nabije toekomst gaan functioneren. Het relatief nieuwe merk Ava verenigt deze trends, waarbij bovendien goed is nagedacht over installatie- en gebruiksgemak, zo bleek tijdens een presentatie bij ARAS Security.

Ava is van oorsprong een Noorse fabrikant, die onlangs werd overgenomen door Motorola. Bart Vanden Wijngaerd, directeur van Cloud Central Europe, vertegenwoordigt het merk in Europa en was bij ARAS te gast om het te presenteren aan zo’n honderd geïnteresseerde installateurs en integrators. Ava ontwikkelt volgens hem zelflerende camera’s die het verschil zien tussen wat normaal en abnormaal is. Ze slaan de beelden lokaal op en sturen de met analytics verkregen metadata naar de ‘cloud’ voor verwerking en alarmering. “Ik weet dat installateurs nog niet staan te juichen als het om cloudoplossingen gaat, maar de markt vraag er om, dus je kan er nu voor kiezen om voorop of achter de feiten aan te lopen”, aldus Vanden Wijngaerd. Volgens hem is de oplossing van Ava zo veilig, dat deze na grondig onderzoek zelfs is goedgekeurd door de FBI. “We bankieren tenslotte ook in de cloud en in de IT-sector gaat alles in de cloud. Vanwege de veiligheid, maar ook vanwege het gemak. En dat gemak brengen we nu ook naar de CCTV-sector.”

Terugkerende inkomsten
De presentator somde wat voordelen op van cloudsystemen. “Je hebt geen lokale recorder nodig, beschikt altijd over de nieuwste software en functies en betaalt per periode voor de functionaliteit die je nodig hebt. Dat maakt deze oplossing ideaal om als dienst te verkopen, zodat je als installateur steeds terugkerende inkomsten krijgt.” Bandbreedte is volgens Vanden Wijngaerd geen probleem, omdat normaal alleen metadata naar de cloud wordt gestuurd. Pas bij een incident worden beelden van de camera gedownload. Overigens is het ook mogelijk om beelden toch in de cloud op te slaan. Dat zit al bij de standaardlicentie inbegrepen. Er gaan dan geen beelden verloren als de camera wordt vernield of gestolen.

Alarmerende situaties
Op de camera’s van Ava zit 10 jaar garantie, zodat leveranciers zich ook niet echt druk hoeven te maken over de onderhoudskosten, al zal een defecte camera op locatie natuurlijk wel vervangen moeten worden. Aangesloten op de cloud zijn ze standaard geschikt voor het herkennen van alarmerende situaties, waarbij niet alleen beeld, maar ook geluid wordt geanalyseerd. Dankzij de vier microfoons is zelfs na te gaan waar het geluid vandaan komt. Natuurlijk kunnen de camera’s niet alles nauwkeurig signaleren. Daarom is uitbreiding van het systeem mogelijk met de geavanceerde sensoren van Disruptive Technologies. Deze sensoren lijken op Scrabble-steentjes en kunnen onder andere temperatuur, CO2-concentratie en de aanwezigheid van mensen meten. Is een deur niet goed afgesloten? Dan signaleert de sensor dat en zorgt de Ava-camera voor beeld bij het alarm.

Verdere integraties
De camera’s werken ook met tal van andere IoT- en beveiligingssystemen samen. Integraties zijn te realiseren met de API (application programming interface). Ook is het eenvoudig om gebruik te maken van plattegronden. Daarop kan bijvoorbeeld een heatmap worden afgebeeld, waarmee een winkelier kan zien hoe klanten zich door zijn winkel bewegen. Bij alarm is direct te zien waar dat vandaan komt. Voor optimale resultaten verdient het gebruik van Ava-apparatuur de voorkeur, maar via een interface zijn ook camera’s van andere merken te gebruiken. Zeker als zij conform Onvif werken. Dat is handig als bijzondere camera’s nodig zijn, zoals thermische camera’s of een PTZ-camera, want die heeft Ava niet in het assortiment. De Ava-camera’s zijn eenvoudig te installeren. Gewoon monteren en via een PoE-kabel aansluiten op de router. Op de smartphone wordt een app geïnstalleerd, waarmee een QR-code op de camera’s gescand kan worden, waarna deze aan het project zijn gekoppeld.

Voor ARAS was het de eerste grote bijeenkomst in het nieuwe experience center. Voor wie er graag bij had willen zijn is er goed nieuws. Op 9 februari wordt de sessie herhaald. Inschrijven kan via deze link.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

SequriX

Wordt een partner