Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

DZ Technologies

OSEC

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Paxton

VVNL

Eizo

Eagle Eye Networks

Connect Security

Nimo Dog Security

HD Security

CSL

NIBHV

Hikvision

Securitas

Gold-IP

Nimo Drone Security

VideoGuard

Nenova

Unii

Paraat

Alarm Meldnet

Explicate

Masset Solutions

Trigion

Milestone

RoSecure

G4S

Seagate

Sequrix

Oribi ID Solutions

Advancis

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Akuvox

EAL

VAIBS

VBN

Top Security

2N

VEB

i-Pro

Bosch Security Systems

Kiwa

SmartSD

Optex

Avigilon Alta

Crown Security Services

JMB Groep

Secusoft

NetworxConnect

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

Seris

Bydemes

HID

20face

GFT

Centurion

Brivo

ASIS

Service Centrale Nederland

Multiwacht

BHVcertificaat.online

Genetec

Lobeco

CardAccess

SOBA

IDIS

Alphatronics

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

CDVI

SmartCell

Regio Control Veldt

ARAS

Add Secure

ADI

Bezoekers Lowlands mogen forensisch onderzoek doen

19 augustus 2016
Redactie
18:24

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezocht vandaag het Crimelab op Lowlands. Festivalgangers kunnen hier twee forensische experimenten uitvoeren. Het NFI wil hiermee ervaring opdoen met het vergaand analyseren van vingerafdrukken.
In het Crimelab onderzoekt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) samen met de Technische Universiteit Delft, de Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie of iemand die met een kussen een moord pleegt op andere plekken vingersporen achterlaat dan iemand die een kussen verschoont. Ook willen de forensisch onderzoekers weten in welke mate de chemische samenstelling van vingersporen tussen personen verschilt.
Nieuwe stap
Minister Bussemaker wilde wel eens met eigen ogen zien hoe het festivalpubliek tijdens Lowlands Science bijdraagt aan de wetenschap. Er is volgens het NFI een nieuwe stap gezet in vingersporenonderzoek. Wetenschappers kunnen uit een simpele vingerafdruk al afleiden of een dader een diabeet is, een alcoholist, een man of vrouw. Daardoor zullen daders sneller worden opgespoord, aldus het instituut.
Heel veel gegevens
Onderzoeker Marcel de Puit van het NFI vertelde RTL Nieuws dat vingerafdrukken en vingersporen nuttige informatie bevatten. “Dat kleine beetje zweet wat erin achterblijft, bevat heel veel gegevens. We kunnen zien dat iemand Coca-Cola light heeft gedronken of verdovende middelen heeft gebruikt. Zo komen we stapje bij stapje verder.” Doel van het onderzoek is volgens hem om te achterhalen of aan de hand van vingerafdrukken is vast te stellen of iemand aantoonbaar betrokkenheid is bij een misdaad.
Op Lowlands wordt getest waar mensen hun vingerafdrukken zetten. Bezoekers van het festival mogen bijvoorbeeld een pop ‘verstikken’ met een kussensloop. Vervolgens wordt onderzocht of vingerafdrukken dan op andere plaatsen komen dan wanneer iemand een kussen verschoont. Ook wordt DNA-onderzoek gedaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner