Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Brivo

HID

GFT

Genetec

Explicate

Nimo Drone Security

Paxton

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

Securitas

Alarm Meldnet

Eizo

Masset Solutions

RoSecure

CSL

VBN

ARAS

OSEC

Kiwa

EAL

2N

ADI

Alphatronics

Optex

VVNL

CardAccess

VideoGuard

Dero Security Products

SmartCell

Trigion

Secusoft

Unii

Hikvision

Bosch Security Systems

HD Security

Nenova

Seris

Centurion

Uniview

NetworxConnect

i-Pro

Add Secure

SOBA

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

G4S

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Akuvox

Top Security

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

JMB Groep

VEB

ASIS

Advancis

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

Sequrix

Seagate

Paraat

Connect Security

CDVI

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

Ajax Systems

DZ Technologies

VAIBS

PG Security Systems

20face

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

IDIS

Network Optix

SmartSD

Milestone

Lobeco

Bijna een derde van ouders kent een criminele jongere

4 september 2019
Redactie
07:34

Meld Misdaad Anoniem start opnieuw een campagne tegen straatroof, overvallen en woninginbraak door met name jonge daders. Zij zijn vaak geen onbekenden in hun buurt. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 700 ouders met kinderen. Bijna een derde van de ouders geeft aan dat zij of hun kinderen hier direct mee in aanraking komen.

Hoewel meer dan de helft van de mensen (58%) zorgen hebben over crimineel gedrag en dit onacceptabel vinden, blijkt melden niet vanzelfsprekend.
Uit de peiling blijkt dat 29 procent van de mensen vermoedt dat jongeren in hun directe omgeving zich schuldig maken aan criminaliteit. Eén op de acht ouders vermoedt dat dit gaat om inbraken, straatroven of overvallen. Bijna de helft van de getuigen kent de jonge verdachten uit de buurt. Een deel geeft ook aan dat hun kinderen ermee in aanraking komen.

Geweld onder de jeugd
In het van najaar 2018 kopten de media over berovingen, afpersingen en intimidatie onder de jeugd. Dat was voor M. aanleiding om een nieuwe campagne te ontwikkelen. “Er blijkt collectief te worden gezwegen. Hele jonge daders bepalen soms de norm in een wijk. Intimidatie speelt hierbij een rol, waardoor getuigen niet durven te spreken. Juist voor deze situaties is het anonieme meldpunt bedoeld”, aldus Annemarie van der Burg, projectleider van de campagne. Door te melden kunnen mensen voorkomen dat hun kind iets overkomt of dat er bij hen thuis wordt ingebroken.

Belangrijke en nuttige informatie
Landelijk Officier van Justitie ‘High Impact Crime’ Rob van Bokhoven juicht de campagne toe: “We zien dat 80 procent van de daders binnen een straal van een paar kilometer woont. Ook blijken slachtoffers en daders elkaar soms te kennen. Veel buurtbewoners beschikken dan ook over belangrijke en nuttige informatie. Als zij voor de veiligheid en leefbaarheid van hun buurt en voor de slachtoffers het verschil willen maken, is melden noodzakelijk.”

Samenwerking met acht grote steden
Via sociale media en populaire websites worden campagnefilms en banners ingezet. Ook wordt samengewerkt met Libelle en Flair om het onderwerp onder de aandacht te brengen van ouders. In acht grote steden worden buurtbewoners geïnformeerd over de campagne en het meldpunt. Gemeenten en politie brengen de campagne onder de aandacht en er worden een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Per gebied worden verschillende onderwerpen belicht, zoals ook woninginbraak en overvallen op lokale ondernemers.

Meld Misdaad Anoniem
Jaarlijks stuurt M. 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl

Samenwerkingspartners
De campagne tegen straatroof, overvallen en woninginbraak wordt ondersteund door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie, politie en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere, Eindhoven, Tilburg en Sittard-Geleen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner