Biljet van 500 euro wordt geleidelijk uitgefaseerd
Nu ook de centrale banken van Duitsland en Oostenrijk zijn gestopt met de uitgifte van biljetten van 500 euro, is de definitieve uitfasering van het weinig gebruikte betaalmiddel begonnen. Nederland stopte in januari al met de uitgifte van de biljetten, omdat deze vooral nog door criminelen zouden worden gebruikt.
Ook de zestien andere Europese centrale banken haalden het paarse biljet in januari al uit de omloop. Het blijft overigens wel een wettig betaalmiddel, maar er worden geen nieuwe biljetten meer gedrukt en biljetten die bij de centrale banken terecht komen, worden vernietigd.
Voorlopig zijn er volgens de ECB nog zo’n 509 miljoen biljetten van 500 euro in omloop. Die hebben een totale waarde van 255 miljard euro. De eveneens zelden gebruikte biljetten van 100 en 200 euro blijven wel in omloop, maar worden eind mei vervangen door exemplaren die beter beveiligd zijn tegen namaak.
Illegale activiteiten
Het besluit om met de uitgifte van 500 eurobiljetten te stoppen dateert uit 2016. Vooral omdat financiering van illegale activiteiten zou vergemakkelijken. Met de briefjes zijn relatief makkelijk grote hoeveelheden illegaal contant geld te vervoeren. Een miljoen euro weegt bijvoorbeeld ‘maar’ 2,2 kilogram. In briefjes van 200 euro wordt dat bijna vijf keer zo zwaar, terwijl ook bijna vijf keer zoveel volume wordt ingenomen.