Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartSD

VEB

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

Explicate

Top Security

Add Secure

ARAS

Gold-IP

Optex

Securitas

Dero Security Products

SmartCell

Paxton

Connect Security

VideoGuard

IDIS

Oribi ID Solutions

Bydemes

Lobeco

Brivo

CSL

ASSA ABLOY

RoSecure

CardAccess

ADI

PG Security Systems

Sequrix

Regio Control Veldt

Crown Security Services

G4S

Seagate

OSEC

EAL

Nenova

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

Avigilon Alta

HD Security

NIBHV

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Milestone

Centurion

Service Centrale Nederland

i-Pro

Eizo

VAIBS

Masset Solutions

ASIS

Multiwacht

Genetec

Secusoft

Akuvox

Trigion

Hikvision

HID

VVNL

Alphatronics

Seris

CDVI

Uniview

NetworxConnect

Kiwa

Unii

2N

Paraat

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

JMB Groep

GFT

20face

Bosch Security Systems

Advancis

VBN

Boa’s eisen bewapening tijdens de coronacrisis

15 april 2020
Redactie
08:47

De Nederlandse Boa Bond wil dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid er met een spoedprocedure voor zorgt dat bui­ten­ge­woon op­sporings­amb­te­naren een wapenstok en pepperspray krijgen. De minister vindt dit echter een beslissing voor burgemeesters, die op hun beurt weer naar het Rijk wijzen.

Vooral sinds boa’s de opdracht hebben om coronamaatregelen te handhaven en daarvoor hoge (€390) boetes mogen uitschrijven, krijgen zij in toenemende mate te maken met agressie. In het paasweekend raakten vier boa’s gewond in Amsterdam, toen zij door een groep van ongeveer tien personen werden aangevallen. Ook in Rotterdam werden boa’s mishandeld en bespuugd. Volgens voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond blijkt hieruit dat de handhavers meer dan ooit een bodycam, wapenstok en pepperspray nodig hebben. Ze komen namelijk steeds vaker tegenover een overmacht te staan. Vanwege de hoogte van de boetes, maar ook doordat mensen de regels zat zijn, ontstaat dan snel agressie.

Spoedprocedure
De boa’s voelen zich intussen van het kastje naar de muur gestuurd. De ministers Dekker en Grapperhaus van Justitie & Veiligheid zeggen dat burgemeesters moeten bepalen hoe zij hun gemeentelijke handhavers uitrusten, terwijl die in hun mogelijkheden worden beperkt door regels vanuit Den Haag. Zo was burgemeester Halsema van Amsterdam vorig jaar bereid om boa’s een busje pepperspray mee te geven, maar wacht zij nog altijd op een akkoord van de minister. De BOA Bond wil dat daar nu haast mee wordt gemaakt. Daarom dringt Kuin aan op een spoedprocedure. “In deze tijd worden in het belang van de volksgezondheid grote en verstrekkende besluiten in zeer korte tijd genomen. Dat zou wat ons betreft ook moeten gelden voor de door ons gevraagde spoedprocedure”, zegt hij tegen NU.nl.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner