Boa’s gebruiken hun wapenstok zelden of nooit

Enkele boa’s in tien gemeenten hebben na lang aandringen een korte wapenstok gekregen om zichzelf te kunnen verdedigen. Het betreft een proef om te kijken wat voor wetgeving nodig is. In de praktijk blijkt echter dat het zelden nodig is om klappen uit te delen. Toch wil de Boa Bond dat de wapenstok een vast onderdeel van de uitrusting van boa’s wordt.

De proef zou een jaar duren en loopt nu bijna ten einde. De einddatum verschilt per gemeente, omdat invoering van de wapenstok ook niet op dezelfde dag is gebeurd. Gemeenten die meedoen aan de proef zijn Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Hoorn, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer en Zuidwest-Friesland. Hoe groter de gemeente, des te meer boa’s aan de proef konden meedoen. In Amsterdam waren het er twintig. Daarmee zijn elf keer klappen uitgedeeld en in tien gevallen was het geweld gerechtvaardigd, aldus burgemeester Halsema. In Hoorn beschikken veertien boa’s over een wapenstok, maar die hebben zij geen van allen tot nu toe gebruikt. In Velsen gaat het om zes boa’s. Die hebben in totaal vijf keer met de wapenstok moeten dreigen. Eén keer is er ook geslagen. In Zandvoort is één keer gedreigd en twee keer geslagen. In Alkmaar is er alleen twee keer gedreigd.

Verantwoording
Gezien de cijfers lijkt de wapenstok niet echt nodig, maar Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond ziet dat anders. Volgens hem gaan mensen minder snel tot agressie over als zij zien dat de boa een wapenstok heeft. Hij ziet dan ook graag dat de wapenstok tot de vaste uitrusting van een boa gaat behoren. De agressie tegen handhavers zonder wapenstok neemt namelijk nog steeds toe.
Mensenrechtenorganisatie Control Alt Delete is minder enthousiast. Tegenover NH Nieuws zegt de organisatie dat als boa’s meer geweldsmiddelen krijgen, zij die ook vaker gaan gebruiken. Dat zou bij de politie ook het geval zijn. Control Alt Delete maakt zich ernstig zorgen over de manier waarop verantwoording wordt afgelegd over buitenproportioneel geweld binnen de wetshandhaving. Bij de politie wordt geweldstoepassing intern beoordeeld en afgehandeld, zonder dat burgers daar zicht op hebben. Ook vindt men de achtergrond van de proef discutabel, omdat valse verklaringen van boa’s tijdens een rechtszaak de aanleiding voor de proef zouden zijn geweest.

Deel dit artikel via: