Boa’s RET mogen van rechter tatoeages hebben

Van het Gerechtshof in Den Haag mogen boa’s in het Rotterdamse openbaar vervoer nu zichtbare tatoeages dragen. De RET wilde dit niet, omdat het de neutraliteit en professionaliteit van de boa’s zou schaden. Het Hof vond echter niet dat het vervoersbedrijf dit hard kon maken.

De zaak was aangespannen door Vakbond Onafhankelijk RET-personeel (VOR), nadat gesprekken met de directie van het vervoersbedrijf niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd. Eerst werd de kwestie voorgelegd aan de Rotterdamse kantonrechter, maar die was het met de RET eens dat opsporingsambtenaren vanwege hun bijzondere positie neutraliteit en professionaliteit moeten uitstralen. De vakbond vindt echter dat het verbod een inbreuk vormt op de persoonlijke levenssfeer van werknemers en werd daarin gelijkgesteld door het Haagse Gerechtshof. De werkgever mag weliswaar in beginsel bepalen hoe hij via werknemers naar buiten wil treden, maar dit betekent volgens de rechter niet dat het grondrecht om middels tatoeages naar buiten te treden zomaar opzij kan worden geschoven. Daarbij is volgens het Hof niet gebleken dat reizigers aanstoot nemen aan getatoeëerde boa’s.

Zelfs getatoeëerde trouwring verboden
Het verbod van de RET ging vrij ver. Zelfs een getatoeëerde trouwring was verboden en moest worden afgeplakt. Eerder speelde deze kwestie bij de politie. Agenten mogen nu wel tatoeages hebben, alleen niet op hoofd en hals. Het is niet duidelijk of dat ook voor de boa’s van de RET geldt. Het oorspronkelijke tatoeagebeleid van de RET vond het Haagse Hof in strijd met goed opdrachtgeverschap.
De zaak kwam aan het rollen toen een boa zich beklaagde, omdat hij vanwege de op zijn onderarmen getatoeëerde namen van zijn kinderen zijn armen moest bedekken. Eerst deed hij dat, maar hij ergerde zich er aan dat agenten wel met complete tattoo sleeves op straat mochten lopen. Hij begrijpt dat zijn werkgever moeite kan hebben met doodshoofden of blote vrouwen, maar de namen van zijn kinderen hebben bij passagiers hooguit positieve reacties opgeleverd. Toen hij tijdens een zomers dag naar huis werd gestuurd, omdat hij korte mouwen droeg, besloot hij de vakbond in te schakelen.

Deel dit artikel via: