Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

VBN

OSEC

Paraat

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

Dero Security Products

VAIBS

SOBA

Eagle Eye Networks

Unii

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

20face

Masset Solutions

Eizo

ADI

SmartSD

Ajax Systems

IDIS

Hikvision

GFT

Seagate

ASIS

i-Pro

Genetec

Alarm Meldnet

Oribi ID Solutions

Akuvox

Seris

Nenova

Crown Security Services

Connect Security

Sequrix

Multiwacht

Secusoft

VEB

Bosch Security Systems

Securitas

Add Secure

JMB Groep

Advancis

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Optex

Brivo

Lobeco

Gold-IP

ARAS

CDVI

NetworxConnect

Kiwa

Avigilon Alta

Alphatronics

Top Security

G4S

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

HD Security

SMC Alarmcentrale

CSL

NIBHV

Milestone

Explicate

VVNL

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Uniview

EAL

CardAccess

Centurion

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

RoSecure

HID

Nimo Drone Security

2N

Trigion

Boetes van winkeliers aan winkeldieven leveren 2,5 miljoen op

11 april 2016
Redactie
06:14

De Nederlandse detailhandel heeft de afgelopen jaren voor miljoenen euro’s kunnen verhalen op winkeldieven, zo meldt de stichting Afrekenen met Winkeldieven in De Telegraaf. Dieven kunnen tegen een administratieve boete van 181 euro voorkomen dat zij aan de politie worden overgedragen. Dat leverde in totaal 2,5 miljoen euro op.
“Eindelijk plukken wij nu van de dieven in plaats van andersom. Maar het blijft natuurlijk een schijntje op de totale schade die geleden wordt”, zegt Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland in De Telegraaf. Winkeldiefstal is volgens de branchevereniging nog altijd een groot probleem met grote gevolgen voor de winkelier. De detailhandel zou jaarlijks zo’n 600 miljoen euro aan omzet derven door diefstal. “Maar gelukkig claimen steeds meer gedupeerden geld terug van een crimineel als ze bestolen zijn”, vervolgt Van Steeg. “Het afgelopen jaar zo’n 25.000, maar dat aantal moet omhoog want nog tienduizenden doen het nog niet. We moeten samen namelijk het signaal afgeven dat winkeldiefstal niet loont.”
Als een dief is betrapt kan hij de winkelier 181 euro betalen ter compensatie van de schade en tijd die deze kwijt is met het afhandelen van het incident. Daarnaast kan overigens nog altijd een boete van de politie volgen.

Genoegdoening
Detailhandel Nederland zou volgens De Telegraaf graag zien dat de wet wordt aangepast en het strafrecht meer ruimte gaat bieden voor financiële genoegdoening voor de winkelier. Van Steeg: “Nu verdwijnt de boete die een officier van justitie oplegt voor winkeldiefstal in de schatkist, maar door de wet zo aan te passen dat ook de winkelier altijd wordt gecompenseerd voor geleden schade, zal de aangiftebereidheid stijgen en wordt het vertrouwen van de winkelier in de autoriteiten versterkt. Daarmee creëren we een win-winsituatie.” Van Steeg vindt het wel wrang om soms te moeten constateren dat als de winkelier een boete oplegt, justitie dat een reden vindt om niet tot verdere strafvervolging over te gaan. Zeker als het om een relatief klein vergrijp gaat gebeurt dat regelmatig.  De secretaris van Detailhandel Nederland vindt dat een fout signaal.

Succesvolle regeling
Afrekenen met Winkeldieven is de succesvolle regeling van Detailhandel Nederland waar jaarlijks duizenden winkeliers gebruik van maken om 181 euro te claimen bij winkeldieven. Detailhandel Nederland wil dat nog meer winkeliers van de regeling gebruik maken. Hoe meer winkeliers de regeling gebruiken hoe groter de preventieve werking is. Winkeliers kunnen zich gratis aansluiten bij de stichting via www.afrekenenmetwinkeldieven.nl.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner