Brandpreventieweken 2015 van start

De Brandpreventieweken zijn weer gestart. Deze jaarlijks terugkerende weken hebben als doel de aandacht van het Nederlands publiek te vestigen op brandveiligheid en -preventie.

iklaatmijnoudersnietstikkenDe brandpreventieweken 2015 richten zich op de algemene doelgroep en de specifieke doelgroepen niet-zelfredzame senioren en groepen die de groep niet-zelfredzame senioren kunnen bereiken.

Daarmee wil de organisatie aandacht voor het voorkomen van brand en brandwonden, het voorkomen van de uitbreiding van een brand door het gebruik van rookmelders en blusmiddelen en het voorkomen van de gevolgen van brand, ofwel het tijdig kunnen vluchten via vluchtroutes.

Nieuw onderzoek van de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid en de Nederlandse Brandwonden Stichting biedt inzicht in de risicofactoren van een woningbrand bij senioren. Een afnemende werking van de zintuigen, een minder snelle reactietijd en een verminderde mobiliteit zijn belangrijke risicofactoren. Deze zorgen ervoor dat ouderen moeilijker kunnen vluchten bij een brand. Daarnaast blijkt dat senioren ten opzichte van slachtoffers van andere leeftijdsgroepen bijna drie keer meer kans hebben om te overlijden bij een woningbrand.

Gisteren riep de brandweer met de actie ‘Ik laat mijn ouders niet stikken’ iedereen op om hun ouders te helpen bij het brandveilig maken van de woning.

Deel dit artikel via: