Brandweer redde 800 personen bij 245 woningbranden

De brandweer redde in de periode 2016-2018 meer dan 800 personen bij 245 woningbranden. De meeste reddingen gebeurden ’s avonds en ’s nachts. Veel reddingen vonden plaats in gestapelde bouw, met name in portiekflats. Dit maakt het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) bekend.

Een door rook belemmerde vluchtweg was volgens het IFV de belangrijkste reden om een redding uit te voeren. Rook was ook, meer dan brand, de oorzaak van letsel bij slachtoffers. De cijfers zijn in lijn met die over de jaren 2014-2015. Dit zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek Reddingen bij brand 2016-2018 dat de Brandweeracademie samen met onderzoekers uit het brandweerveld heeft uitgevoerd.

Omstandigheden
Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de reddingen bij woningbranden. Het ging daarbij niet alleen om het aantal geredde personen, maar vooral ook om de omstandigheden waaronder de reddingen plaatsvonden. In 84 procent van de gevallen werden personen gered uit een omgeving waarin sprake was van lichte (49%) of zware (35%) rookontwikkeling. Het redden gebeurde vaak met een reddingsvoertuig, maar ook andere hulpmiddelen zoals vluchtmaskers, revitox (aansluiting op de ademlucht van een manschap) of een handladder werden gebruikt.
De Brandweeracademie heeft de data voor dit onderzoek verzameld via mediaberichten en via informatie die de brandweerkorpsen en brandonderzoekers van de teams Brandonderzoek hebben aangeleverd. De reddingen die aan de gehanteerde definitie voldoen, zijn onderzocht op basis van ingevulde vragenlijsten. Vervolgens zijn de reddingen geanalyseerd in een algemene analyse en een analyse per reddingstype.

Deel dit artikel via: