Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OSEC

Kiwa

Paxton

Genetec

Multiwacht

Alarm Meldnet

ADI

Crown Security Services

NetworxConnect

CSL

20face

Paraat

DZ Technologies

NIBHV

i-Pro

Advancis

HID

Connect Security

Unii

Trigion

BHVcertificaat.online

CDVI

Optex

Akuvox

VVNL

ASSA ABLOY

VideoGuard

EAL

Hanwha Vision Europe

Hikvision

Eizo

Eagle Eye Networks

SmartCell

ARAS

CardAccess

Seagate

Securitas

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

Dero Security Products

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

VEB

GFT

SmartSD

Gold-IP

Uniview

Add Secure

VBN

Sequrix

2N

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Alphatronics

Centurion

Regio Control Veldt

IDIS

JMB Groep

Milestone

SMC Alarmcentrale

Secusoft

Nenova

Masset Solutions

Lobeco

RoSecure

VAIBS

SOBA

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

Brivo

G4S

Explicate

ASIS

HD Security

Seris

Bydemes

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Brandweer verkent brand met autonome drone

16 juli 2023
Redactie
07:38

De Brandweer Twente start vanuit de kazerne in Glanerbrug met de inzet van een autonoom vliegende drone die brandmeldingen gaat verifiëren en informatie verzamelt over de benodigde interventie. Volgens de brandweer ontstaat zo binnen twee minuten een goed beeld van wat er aan de hand is.

Er wordt al lange tijd, ook in samenwerking met Duitsland, gewerkt aan de voorbereiding van een systeem, waarbij met drones brandmeldingen worden geverifieerd. De grootste uitdaging daarbij is niet de techniek, maar de regelgeving, die dronegebruik in het dichtbevolkte Nederland vrij ingewikkeld maakt. Toch is het gelukt om een vergunning te verkrijgen, zodat met ingang van deze zomer drones ingezet kunnen worden als handige en snelle informatiebron voor de brandweer. Twente gaat hiermee als eerste van start, na een grote reeks van proeven in het field lab van Twente Airport.

Live meekijken
Bij bepaalde omstandigheden krijgt de drone een melding. De drone vliegt dan zelfstandig voor de brandweer uit naar de plaats van het voorval. Hier maakt de drone beelden van. Deze beelden gaan direct naar de brandweerwagen. De bevelvoerder kan zo onderweg live meekijken. De drone blijft automatisch op veilige hoogte. Na afloop of als de accu leeg raakt, vliegt de drone automatisch terug naar de brandweerkazerne. De brandweer mag voorlopig nog niet vliegen boven het stedelijk gebied van Glanerbrug. De drone vliegt wel in het gebied er omheen. Hier hoort ook het Euregio bedrijventerrein bij. “Twente heeft de primeur met een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ons korps mag nu boven dun bevolkt gebied vliegen met een drone die meteen na een brandmelding zelf op zijn doel afgaat op basis van ingevoerde coördinaten”, aldus Martijn Zagwijn, specialist drones bij Brandweer Twente, en een van de drijvende krachten achter het project.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner