Beveiliging nieuws

Onze partners

i-Pro

CardAccess

Unii

Connect Security

GFT

SmartCell

Nenova

Eizo

Centurion

Nimo Drone Security

Uniview

Milestone

Avigilon Alta

SmartSD

G4S

Paraat

HID

RoSecure

VEB

VVNL

Regio Control Veldt

OSEC

Explicate

Eagle Eye Networks

Genetec

Paxton

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

ASIS

NIBHV

CSL

ASSA ABLOY

Crown Security Services

Advancis

Bosch Security Systems

Top Security

Dero Security Products

2N

ARAS

BHVcertificaat.online

Gold-IP

Add Secure

PG Security Systems

Secusoft

CDVI

Bydemes

Alarm Meldnet

Optex

De Beveiligingsjurist

20face

Nimo Dog Security

Alphatronics

Kiwa

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

Trigion

Seagate

DZ Technologies

Seris

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

Securitas

ADI

SOBA

VBN

Brivo

HD Security

IDIS

Masset Solutions

JMB Groep

Hikvision

Lobeco

VideoGuard

Sequrix

Multiwacht

EAL

Akuvox

NetworxConnect

VAIBS

Brede samenwerking tegen voetbalgerelateerd geweld

3 augustus 2023
Redactie
07:01

Het nieuwe voetbalseizoen gaat beginnen en dat betekent ook dat een relatief kleine groep weer naar de stadions zal gaan om hun woede en frustraties op anderen te botvieren. De KNVB, Eredivisie CV, CED, clubs, spelers, trainers, scheidsrechters, supporters, OM, politie, gemeentes, kabinet en ministeries werken intensief samen om dat probleem aan te pakken.

In de ‘Roadmap Gastvrij en Veilig Voetbal’ worden de onderdelen van de gezamenlijke aanpak in beeld gebracht en voor de komende seizoenen bijgehouden. Voetbal is een teamsport en dat geldt ook buiten de lijnen, vindt de KNVB. De samenwerkende partijen richten zich daarom op één doel: dat echte liefhebbers op een gastvrije en veilige manier in de stadions kunnen genieten van het voetbal en dat de relschoppers in beeld komen en gepakt en gestraft worden met onder andere langdurige stadionverboden. Wie het (speel)veld betreedt of vuurwerk heeft of afsteekt is 60 maanden niet welkom in de stadions. Huisvredebreuk is goed voor een stadionverbod van 36 tot 48 maanden. Het gooien van voorwerpen of vloeistoffen wordt met 9 tot 36 maanden bestraft. Het bedekken van het gezicht om herkenning te verhinderen is goed voor 18 maanden. En wie daarvoor de spullen bij zich heeft, is 6 maanden niet welkom. Wie het stadionverbod negeert, kan een stadionverbod van 36 maanden tegemoet zien.

Hufterige minderheid
Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid: “Voetbal verbindt miljoenen mensen. Ieder seizoen weer, ook het aankomende seizoen. Wat die miljoenen mensen ook verbindt, is hun afkeer tegen racisme en geweld. Hier is simpelweg geen plek voor: niet in de sport, niet in de samenleving. De stadions zijn onze plek voor saamhorigheid en genieten van voetbal. We zullen dat te allen tijde beschermen. Met onze inzet samen – met miljoenen supporters, clubs, gemeenten, politie en Openbaar Ministerie – kunnen we deze kleine hufterige minderheid gericht weren en aanpakken!”

Meer ruimte voor echte supporters
Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB: “Samen met miljoenen voetballiefhebbers in Nederland heb ik heel veel zin in het nieuwe voetbalseizoen. Vorig seizoen genoten we van een spannende competitie, maar er was een kleine groep die het verpestte voor de rest. Die groep blijven we aanpakken, maar laat iedereen een voorbeeld nemen aan de overige 99%, die het gooien van voorwerpen, afsteken van vuurwerk en vervelende spreekkoren veroordeelt. Dit probleem gaan we samen te lijf. Daarin pakken alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid. Niet alleen door te straffen, maar juist ook door meer ruimte te bieden aan echte supporters. Ons doel is dat stadionbezoekers zich welkom en veilig voelen en zich alleen maar hoeven te bekommeren om het mooie spel, hun club en hun voetbalhelden.”

Integrale aanpak
Jan de Jong, directeur Eredivisie CV: “Dit probleem van onwenselijk gedrag doet zich voor in vrijwel alle publieke ruimtes waar mensen samenkomen, op scholen, het uitgaansleven, het openbaar vervoer en ook het voetbal. Met z’n allen zijn we al jaren bezig om te proberen dit probleem in en rondom de stadions te tackelen. In de huidige integrale aanpak moet iedereen zijn verantwoordelijkheid pakken. Het voetbal doet dat, maar kan het niet alleen. Er ligt ook een belangrijke taak bij ouders, het onderwijs, de politie en de overheid. Alleen samen kunnen we iets veranderen.”
Marc Boele, algemeen directeur CED: “Laten we er samen voor zorgen dat de echte supporters en liefhebbers weer met plezier naar het stadion komen om te genieten van datgene waar alles om draait, de totale wedstrijdbeleving.”

Strafrechtelijk aangepakt
Bert Punt, adviseur hoofdofficier voetbal en veiligheid Openbaar Ministerie: “Voetbal is de grootste sport in ons land. Het doel is om alle goedwillende supporters te laten genieten van gastvrij en veilig voetbal. Degenen die dat verstoren door zich in of rondom het stadion te misdragen, worden door het OM opgespoord en strafrechtelijk aangepakt.”
Frank Paauw, portefeuillehouder voetbal Nationale Politie: “Samen kunnen we ervoor zorgen dat komend seizoen alle stadions weer een plek zijn waar het veilig is en blijft. Daar is een stevige aanpak voor noodzakelijk.”

Gezamenlijk opstaan
Paul Depla, burgemeester Breda: “Veel mensen kijken iedere week met spanning uit naar een mooie voetbalwedstrijd van hun favoriete club. In een stadion de club steunen is daarbij een geweldige ervaring. Zeker als je met je zoon of dochter op de tribune zit en kunt genieten van een spannende wedstrijd. Helaas verpesten sommigen dit mooie feest. Agressie, geweld, vuurwerk en discriminerende spreekkoren ontsieren te vaak de voetbalwedstrijden. Dit moet stoppen. Voetbal moet voor iedereen gastvrij, toegankelijk en veilig zijn. Dat lukt alleen als we als alle partners gezamenlijk opstaan tegen de hooligans die het voetbalfeest verzieken. En als krachtig team eensgezind laten zien dat zij niet langer welkom zijn in onze stadions.”

Niet alle supporters criminaliseren
Matthijs Keuning, voorzitter Supporterscollectief Nederland: “Het wordt hoog tijd dat we ook in Nederland het beleid gaan toespitsen op de grote meerderheid goedwillende supporters. We willen af van ongerichte maatregelen die alle supporters criminaliseren, zoals collectieve straffen en combiregelingen. Dit soort maatregelen zijn ineffectief en onnodig. In plaats daarvan moet het beleid zich richten op de overtreders. Ervaringen uit andere landen laten zien dat dit kan. Om het ook hier te laten slagen, is lef, vertrouwen en samenwerking nodig tussen clubs, gemeenten, politie, OM, KNVB én supporters. Supporters kunnen een belangrijke rol spelen door het goede voorbeeld te geven en samen te werken met clubs en gemeenten in de organisatie van de wedstrijd. Doel moet zijn dat iedereen op een normale manier naar de wedstrijd kan, zowel uit als thuis.”

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner