Beveiliging nieuws

Onze partners

Bydemes

Dero Security Products

i-Pro

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

ARAS

CSL

Optex

Paraat

NetworxConnect

Alarm Meldnet

SmartSD

NIBHV

Trigion

Unii

Milestone

Seagate

CardAccess

Eizo

VEB

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Lobeco

GFT

Regio Control Veldt

Add Secure

Paxton

Ajax Systems

EAL

SOBA

Uniview

Explicate

Nimo Drone Security

VAIBS

Brivo

Top Security

Avigilon Alta

20face

OSEC

Crown Security Services

Nenova

VBN

Genetec

Sequrix

ASIS

Alphatronics

2N

Connect Security

ASSA ABLOY

IDIS

Akuvox

Service Centrale Nederland

HD Security

Multiwacht

Securitas

RoSecure

Masset Solutions

Eagle Eye Networks

Seris

CDVI

SmartCell

VVNL

Advancis

Nimo Dog Security

G4S

JMB Groep

Centurion

Kiwa

ADI

Hanwha Vision Europe

Hikvision

HID

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Gold-IP

Burgemeester mag bedrijf sluiten bij corona-uitbraak

15 maart 2021
Redactie
10:59

Bedrijven riskeren een tijdelijke sluiting als er een corona-uitbraak plaatsvindt. Dat wil zeggen dat als drie of meer personen besmet zijn geraakt en dat waarschijnlijk in het bedrijf gebeurd is. Dit staat in een wetsvoorstel op basis van een motie van de Kamerleden Jesse Klaver (GL) en Esther Ouwehand (PvdD).

Bij een corona-uitbraak in bijvoorbeeld een kantoorpand, kan de GGD adviseren dat deze locatie tijdelijk gesloten wordt zodat de infectiehaard op die plaats uitdooft. Als een beheerder van die locatie dit advies niet opvolgt, kan de burgemeester tijdelijke sluiting bevelen. Om dit te regelen wordt een artikel toegevoegd aan de Wet publieke gezondheid, in het hoofdstuk met tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van de ministers De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Sluitingsbevoegdheid
Er is sprake van een uitbraak als minstens drie personen besmet zijn geraakt die met elkaar in verband kunnen worden gebracht, een specifieke locatie de meest waarschijnlijke besmettingsbron is en er aanwijzingen zijn dat het overdragen van het virus op andere mensen nog gaande is op die plaats. Dat wordt vastgesteld door de GGD, mede op basis van het bron- en contactonderzoek.
In aanvulling op de maatregelen van isolatie en quarantaine, kan de GGD ook adviseren de locatie of delen ervan tijdelijk te sluiten. In de praktijk werken beheerders van een besmette locatie hier veelal vrijwillig aan mee. Voor de gevallen waar dat niet gebeurt, maar snel ingrijpen wel nodig is om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt nu een expliciete wettelijke basis voor de sluitingsbevoegdheid van burgemeesters geregeld.

Proportioneel
Sluiting is overigens alleen aan de orde als minder ingrijpende middelen niet volstaan en de sluiting proportioneel is. De burgemeester betrekt bij zijn afweging naast het advies van de GGD, de aard van de locatie, de aard van de activiteiten op de locatie en het aantal bij de sluiting betrokken personen. Woningen, religieuze en levensbeschouwelijke gebouwen en een aantal andere gebouwen zijn expliciet uitgezonderd. De maximale duur waarop een locatie gesloten kan worden is tien dagen.
Aanleiding voor het wetsvoorstel is de motie van de Tweede Kamerleden Klaver en Ouwehand over het kunnen sluiten van bedrijfspanden na een virusuitbraak door het niet-naleven van coronamaatregelen.
De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner