Burgemeesters willen 4500 extra agenten

Het nieuwe kabinet moet 900 miljoen euro vrijmaken zodat 4.500 extra agenten kunnen worden ingezet. Ook moet de politie de beschikking krijgen over nieuwe apparatuur tegen cybercrime. Daarvoor pleiten tien regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie.

De tien regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie zullen binnenkort een plan presenteren waarin het idee verder is uitgewerkt. Volgens regioburgemeester Hubert Bruls van Oost-Nederland is het plan gebaseerd op een serieuze studie. Deze wijst uit dat er 50.000 fulltime agenten nodig zijn voor Nederland. Op het moment zijn het er 49.802, maar dat is inclusief 4500 agenten in opleiding. Die mogen volgens Bruls niet worden meegeteld.

Reusachtig
Het plan van de burgemeesters gaat zo’n 900 miljoen euro kosten. “We snappen dat dat reusachtig is. Daarom is er wat ons betreft ruimte om het op te bouwen”, zegt Bruls. Maar rond 2025 wil hij het plan wel gerealiseerd zien. De begrote investering van bijna een miljard is volgens de burgemeester nodig om nieuwe trends in misdaad te kunnen bestrijden en om om te kunnen gaan met veranderingen in de samenleving, zoals terreurdreiging.

Deel dit artikel via: