Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

Sequrix

SOBA

Akuvox

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Add Secure

VideoGuard

Centurion

SmartSD

Brivo

VVNL

Avigilon Alta

2N

ASIS

Trigion

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

Oribi ID Solutions

Bydemes

20face

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

SmartCell

VBN

HD Security

Lobeco

Multiwacht

JMB Groep

GFT

G4S

Nimo Drone Security

Optex

ARAS

Alarm Meldnet

Paxton

i-Pro

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

IDIS

Uniview

Unii

Explicate

CDVI

Genetec

Secusoft

RoSecure

Paraat

BHVcertificaat.online

Eizo

HID

Milestone

EAL

Alphatronics

Top Security

NIBHV

Eagle Eye Networks

Seris

Nenova

Advancis

Securitas

ADI

NetworxConnect

CSL

Nimo Dog Security

Kiwa

OSEC

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

VEB

Connect Security

Hikvision

MPL

Masset Solutions

CardAccess

Seagate

Ajax Systems

VAIBS

Burgers die politie helpen vormen nieuw risico

11 januari 2019
Redactie
11:56

Het Programma Politie en Wetenschap heeft onderzoek gedaan naar buurtpreventieteams en vergelijkbare initiatieven om criminaliteit terug te dringen. Naast positieve effecten, zijn er volgens de onderzoekers ook negatieve, zoals burgers die zelf verdachten gaan opsporen.

De politie werkt steeds vaker samen met burgers op het terrein van veiligheid, toezicht en openbare orde, maar dit heeft niet alleen maar positieve effecten. De ruimte die burgers claimen – bijvoorbeeld via buurtpreventieteams en app-groepen – kan leiden tot onrechtmatigheden en risico’s voor niet-actieve burgers. Dit blijkt uit een uitgebreid etnografisch onderzoek van socioloog Vasco Lub en criminoloog Tom de Leeuw in opdracht van Politie en Wetenschap. In dit onderzoek zijn voor het eerst ook app-data tussen politie en burgers geanalyseerd.

Effectieve samenwerking
Het onderzoek vond plaats in veilige en onveilige wijken in verschillende gemeenten aan de hand van observaties, interviews en analyse van buurtapp-communicatie. Het laat diverse vormen zien van effectieve samenwerking, bijvoorbeeld op het terrein van heling-aanpak, diefstal en inbraakpreventie. Maar het illustreert tegelijk dat de politie nog vaak op afstand opereert van actieve burgers. De politie is nog vooral gericht op urgente meldingen van actieve burgers, waardoor minder urgente maar waardevolle informatie, over bijvoorbeeld minder zichtbare ondermijnende criminaliteit, onbenut blijft.

Onrechtmatigheden
Door de ruimte die actieve bewoners claimen én krijgen, wordt de sociale controle van burgers op straat bovendien steeds concurrerender ten opzichte van het toezicht van de politie. Het onderzoek laat zien dat dit tot onrechtmatigheden kan leiden, bijvoorbeeld actieve burgers die zelf tot opsporing overgaan, die jongeren of personen met een migratieachtergrond discrimineren of verdachte personen staande houden. De politie is wettelijk bevoegd voor taken rond opsporing, toezicht en handhaving, wordt geacht onpartijdig te zijn, en valt onder de controle van de overheid. Burgers hebben die bevoegdheden niet en handelen – bewust of onbewust – regelmatig ook uit eigen belang.

Aanbeveling
Als aanbeveling formuleren de onderzoekers dat de politie in de praktijk meer betrokken moet zijn om actief burgerschap op het terrein van veiligheid in goede banen te leiden (niet verslappen of verstoppen). Verder kan de politie zich in onveilige wijken beter richten op haar kerntaken dan op het werven van nieuwe vrijwilligers. Ook kan zij meer gebruik maken van burgerfora om aan gedeelde referentiekaders te werken en het informatiebeheer van digitale communicatiekanalen met burgers zoals buurtapps moet verbeteren.

Het rapport is gratis te downloaden als PDF of als E-book van de website www.politieenwetenschap.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner