Capaciteitstekort beveiligers door coronabeleid
Brancheorganisatie VBe NL constateert dat veel beveiligingsbedrijven een tekort aan beveiligers hebben. Dit door de algemene corona-adviezen in combinatie met de testcapaciteit en snelheid van testresultaten. In een brief aan minister F. Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) vraagt VBe NL het RIVM-advies te versoepelen voor de beveiligingsbranche.
De eerste signalen van toename van het ziekteverzuim komen bij VBe NL binnen. Onder normale omstandigheden zijn de griepklachten en het daarbij behorende ziekteverzuim geen probleem voor de branche. Dit wijzigt door het RIVM-advies dat iedereen bij verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn) thuis moet blijven en zich moet laten testen. Directeur Leon Vincken van VBe NL: “De vraag is echter hoelang het duurt voordat de werkgever en/of opdrachtgever verwacht dat de beveiliger zich opnieuw laat testen als de griepsymptomen aanhouden. Inmiddels bericht het GGD GHOR dat de testcapaciteit schaarser wordt en er langere wachttijden ontstaan, terwijl de grieppiek nog moet komen. VBe NL verwacht hierdoor een extreme piek van ziekteverzuim met als gevolg een capaciteitstekort in de beveiliging.”
Cruciale of vitale beroepsgroep
Het advies van het RIVM geldt ook voor personen in cruciale of vitale beroepsgroepen: bij milde klachten (een snotneus) blijf je thuis. De particuliere beveiliging speelt een belangrijke rol bij de veiligheid in coronatijden. De gemiddelde beveiligingsbedrijven hebben sinds aanvang van de crisis hun omzet zien terugvallen. Deze komt nu extra onder druk, constateert VBe NL.
Daarom vraagt VBe NL toestemming aan minister Grapperhaus om voor personeel in het Veiligheidsdomein af te wijken van het thuisblijfadvies als er milde ziekteklachten zijn. “Voorwaarde is hierbij wel dat alle hygiënische maatregelen in acht worden genomen. Daarnaast vragen wij u te bevorderen dat beveiligingspersoneel voorrang krijgt bij testaanvragen”, aldus directeur Leon Vincken in de brief aan Grapperhaus.