Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

20face

ADI

VAIBS

SmartSD

Unii

IDIS

MPL

Paxton

SmartCell

Top Security

Masset Solutions

Bydemes

Advancis

JMB Groep

NetworxConnect

Brivo

Seagate

Boon Edam

Centurion

PG Security Systems

Sequrix

Genetec

SOBA

CSL

Avigilon Alta

CDVI

Lobeco

Connect Security

Hikvision

Nimo Drone Security

RoSecure

Nenova

Seris

ASSA ABLOY

EAL

Ajax Systems

Koninklijke Oosterberg

Dahua

SMC Alarmcentrale

2N

Add Secure

VVNL

Oribi ID Solutions

Multiwacht

Optex

ARAS

NIBHV

Secusoft

Service Centrale Nederland

HD Security

VEB

Akuvox

ASIS

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

Kiwa

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

Uniview

HID

Trigion

Securitas

CardAccess

Explicate

Alarm Meldnet

G4S

i-Pro

Milestone

Bosch Security Systems

Eizo

OSEC

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

Paraat

Gold-IP

Regio Control Veldt

Dero Security Products

VBN

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

CBS constateert weer meer traditionele criminaliteit

1 maart 2024
Redactie
13:28

Het aantal mensen dat in 2023 zei slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit, zoals geweld, diefstal en inbraak, en vernielingen, is na een jarenlange daling voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Ook voelden meer mensen zich onveilig dan twee jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

In 2023 gaf 20 procent van de mensen van 15 jaar of ouder aan slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit. In 2021 was dit 17 procent, het laagste niveau in tien jaar. Het aantal mensen dat in 2023 zegt slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit is daarmee weer bijna terug op het niveau van 2019, het jaar vóór de coronacrisis.

Ook het aantal door de politie geregistreerde misdrijven was hoger dan in 2021. De toename vond vooral plaats in 2022 en in mindere mate in 2023. Tussen 2012 en 2021 was het aantal geregistreerde misdrijven nog met ruim 50 procent gedaald. In 2023 werden weer bijna net zoveel misdrijven geregistreerd als vóór de coronacrisis.

In Groningen sterkste stijging aantal slachtoffers
In de provincie Groningen steeg het slachtoffers van traditionele criminaliteit het sterkst. Zo gaf 21 procent van de Groningers aan slachtoffer te zijn geweest, in 2021 was dit 16 procent. Zeeuwen, Drentenaren en Friezen waren het minst vaak slachtoffer (alle drie 15 procent) en Noord-Hollanders het vaakst (24 procent).

Meeste misdrijven in Amsterdam, minste in Tubbergen
In 2023 registreerde de Amsterdamse politie 61 duizend gevallen van diefstal en inbraak, geweld of vernieling. Dat zijn er 67 per duizend Amsterdammers. In de gemeente Tubbergen (Overijssel) was dit aantal het laagst in verhouding tot het aantal inwoners, namelijk 5 per duizend inwoners. Voor Nederland ligt het gemiddelde op 29 geregistreerde misdrijven per duizend inwoners.

In Flevoland sterkste toename onveiligheidsgevoelens
In 2023 gaven meer mensen aan zich onveilig te voelen in de eigen buurt dan in 2021, respectievelijk 15 en 14 procent. In Flevoland nam het aantal mensen dat zich onveilig voelt het sterkst toe. Friezen voelen zich het minst vaak onveilig (10 procent) en Zuid-Hollanders, Limburgers en Flevolanders het vaakst (alle drie 18 procent).
Ook voelen meer mensen zich in het algemeen onveilig, dus los van een specifieke plek of situatie. In 2021 gaf 33 procent aan zich weleens onveilig te voelen, in 2023 was dit 35 procent.

Inwoners Hoeksche Waard voelen zich het veiligst
In de 55 gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners voelt gemiddeld 19 procent van de inwoners zich weleens onveilig in de buurt. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde (15 procent). In Hoeksche Waard, Súdwest-Fryslân en Meijerijstad voelt minder dan 10 procent van de inwoners zich weleens onveilig. In Heerlen, Rotterdam, Roosendaal, Vlaardingen en Schiedam geeft meer dan 25 procent van de inwoners aan zich weleens onveilig te voelen in de eigen buurt.

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête waarin de thema’s slachtofferschap van criminaliteit en veiligheidsbeleving centraal staan. In 2023 hebben ruim 180 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder aan dit onderzoek deelgenomen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner