Beveiliging nieuws

Onze partners

BHVcertificaat.online

OSEC

Advancis

Brivo

PG Security Systems

ADI

20face

Seagate

SOBA

Sequrix

G4S

EAL

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Optex

VAIBS

NetworxConnect

HID

2N

SmartSD

HD Security

Genetec

Hikvision

Milestone

Lobeco

Paxton

Centurion

Explicate

VVNL

Securitas

SmartCell

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

Nenova

Bydemes

Crown Security Services

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

Unii

Secusoft

Eizo

VBN

Nimo Dog Security

Trigion

Nimo Drone Security

IDIS

Akuvox

Kiwa

Add Secure

CDVI

Masset Solutions

DZ Technologies

Ajax Systems

Avigilon Alta

Connect Security

Gold-IP

GFT

Seris

Alphatronics

ASIS

CardAccess

Paraat

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

VideoGuard

Top Security

VEB

Regio Control Veldt

NIBHV

JMB Groep

i-Pro

ARAS

Uniview

SMC Alarmcentrale

CSL

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

Cel voor marechaussee die reizigers geld aftroggelde

18 april 2021
Redactie
10:17

Een voormalige onderofficier van de marechaussee is door de militaire kamer veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf wegens het afpersen van reizigers op Schiphol. Die moesten ‘boetes’ betalen om Nederland in te mogen. 

De zaak kwam aan het licht toen twee opgelichte Argentijnen hun beklag deden bij hun ambassade. Ook andere reizigers werden opgelicht. In totaal zou de verdachte op die manier 4500 euro hebben bijverdiend. Dat deed de man buiten werktijd en onder een valse naam. Hij vroeg reizigers mee te komen naar een apart kantoor op de luchthaven, waar hij hen wijsmaakte dat er iets met de papieren niet in orde was. Zo zou een Colombiaan met een dekking van 50.000 euro een te lage reisverzekering hebben. In werkelijkheid hoeft de dekking maar 30.000 euro te zijn, maar volgens de verdachte was 60.000 euro het minimum. Na betaling van een boete van 500 euro mocht de Colombiaan alsnog Nederland in. Hij kreeg een document mee, waarop de marechaussee een valse naam had vermeld. Zo verzon hij nog meer trucjes om reizigers geld af te troggelen.

Zeer ernstige feiten
De militaire kamer vindt dat er sprake is van zeer ernstige feiten, omdat door het gedrag van de verdachte het vertrouwen van reizigers in de marechaussee en in Nederland als gastland ‘grovelijk geschaad’ is. Bovendien mag juist van iemand met de rang van opperwachtmeester worden verwacht, dat die het goede voorbeeld geeft en alles doet om corruptie te voorkomen. Aanvankelijk was acht maanden geëist, maar de verdachte hoeft er daarvan maar vier uit te zitten. Ook moet hij het verduisterde geld terug betalen. Hij krijgt een proeftijd van drie jaar. Als hij in die periode nogmaals fraude pleegt, moet hij de resterende vier maanden alsnog uitzitten.
De advocaten van de verdachte vinden de straf te zwaar. De man heeft inmiddels een nieuwe baan, die hij kwijtraakt als hij de cel in gaat. Daarom wordt hoger beroep aangetekend.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner