CNV eist meer marechaussee voor veiligheid beveiligers

Beveiligers op Schiphol moeten op drukke momenten direct kunnen rekenen op bijstand van de marechaussee. “We krijgen bijzonder zorgwekkende signalen van beveiligers, het is echt wachten op ongelukken. We vinden dat er bij de securitycheck standaard marechaussee aanwezig moet zijn op de piekmomenten”, zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen.

In de vertrekhallen lopen de spanningen soms hoog op, met grote aantallen passagiers die lang in de rij staan en allemaal hun vlucht willen halen. Vooral op sommige avonden kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, hoort Maas van de beveiligers. “Er zijn vooral ’s avonds te weinig beveiligingsteams ingepland, veel lanes sluiten rond 20.00 uur. Passagiers zien de beveiligers vertrekken, zijn bang dat ze hun vlucht missen en raken dan al snel verhit.”

Marechaussee
Om ongelukken te voorkomen, pleit CNV Vakmensen voor een paar snelle maatregelen. Maas: “Er moeten ’s avonds meer ploegen worden ingepland die een wat latere diensttijd hebben. Op de kritieke momenten, bijvoorbeeld bij het sluiten van lanes, moet de marechaussee standaard paraat zijn om zo  nodig op te treden en te de-escaleren. En we willen dat er portofoons beschikbaar zijn om direct hulp in te roepen. Het gaat nu via te veel schakels, dat zorgt voor extra risico’s.”

Gevaarlijke situaties
Hoe ernstig de situatie soms is, blijkt wel uit noodkreten die het CNV afgelopen dagen van beveiligers kreeg. Volgens een van hen ontstaan in de avond telkens levensgevaarlijke situaties in de vertrekhal. Sinds de meivakantie bijna elke zondag en laatst ook op donderdag. Er komen dan zoveel mensen tegelijk dat er echt situaties ontstaan die binnen no time volledig uit de hand kunnen lopen. Dan vallen er zwaargewonden of erger!
Een ander zegt dat ze dan op het laatste moment komen smeken om overwerk. Iedereen loopt al op z”n tandvlees en als je in die chaos staat wil je daar niet overwerken. Het is gewoon verschrikkelijk. Huilende, schreeuwende, agressieve, vechtende passagiers. Mensen missen hun vlucht. We werken ons een slag in de rondte en zijn op dat moment het aanspreekpunt voor passagiers. De KMar is nergens te bekennen, die komen pas als het al te laat is. Collega’s lopen echt gevaar bij het sluiten van de security-lanes.

Op de vuist
Zorgwekkend zijn volgens een andere beveiliger de drukte, de enorm grote groepen mensen die voordringen en soms zelfs met elkaar op de vuist gaan. Er is totaal geen controle en geen regulatie op die groepen. Als er één iemand gek wordt, doordraait of gaat rennen of duwen, kan het gigantisch uit de hand lopen. Een collega vult aan: passagiers staan soms uren in de rij en als ze eindelijk vooraan staan, sluiten wij de lane. Dan gaan sommige mensen schreeuwen, fluiten, joelen, dreigen en tegen de ramen schoppen of slaan. Mensen raken overstuur, in paniek en staan te huilen. Passagiers verdringen elkaar. Andere beveiligers spreken van flauwvallende collega’s en woeste menigtes. Het is wel echt gevaarlijk voor hen en ook voor de passagiers.

Overleg met Schiphol
De vakbonden hebben woensdag opnieuw overleg met Schiphol over het personeelstekort en de noodzaak van betere arbeidsvoorwaarden. Eerder pleitte CNV Vakmensen al voor een arbeidsmarkttoeslag. Maas: “Het is voor iedereen duidelijk dat Schiphol een groot probleem heeft, overigens ook veroorzaakt door eigen toedoen. Jarenlang was het een race naar de bodem, waarbij beveiligingsbedrijven in een keiharde concurrentie tegen elkaar zijn uitgespeeld. De boemerang komt nu bij Schiphol terug en dat doet zeer. Het roer moet nu echt om. We hopen als vakbonden snel met Schiphol tot een akkoord te komen over veel betere arbeidsvoorwaarden. Het moet weer leuk worden om op Schiphol te werken.”

Deel dit artikel via: