Coffeeshop moet zich extra beveiligen tegen aanslagen
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg wil dat coffeeshop Caza in zijn stad permanent wordt beveiligd als de zaak weer open mag. Donderdagnacht vond de achtste aanslag in twee jaar tijd op de coffeeshop plaats. Daarom werd de zaak opnieuw voor twee weken gesloten.
De achtste aanslag vond plaats in een periode waarin de politie en de gemeente al veel aandacht besteedden aan de veiligheid rondom de coffeeshop aan de Gasthuisring. Ondanks eerdere sluitingen van de zaak en recente beveiligingsmaatregelen, bleven de aanslagen doorgaan. “Het is een unieke situatie. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt”, aldus Weterings.
Extra maatregelen
Daarom werd onderzocht welke extra maatregelen genomen konden worden om de omgeving veilig te houden. Tien straten rondom Caza worden voor de komende zes maanden aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waar agenten iedereen mogen fouilleren. Dit geeft de politie meer mogelijkheden om de openbare orde te handhaven en mogelijke verdachten aan te houden”, legt de burgemeester uit. Weterings pleit voor permanente beveiliging zolang de daders niet bekend zijn. Als de coffeeshop na twee weken weer open mag, wil hij dat Caza zelf extra veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het inzetten van beveiligers 24 uur per dag, zeven dagen per week.
Moeilijk
Hoewel de veiligheid voor Weterings het belangrijkst is, erkent hij dat het moeilijk is om de zaak telkens te moeten sluiten. “Ik zit in een lastige situatie. Ik moet de veiligheid waarborgen, maar daarmee straf ik de ondernemer dubbel”, zei hij. De burgemeester beseft dat de tijdelijke sluitingen van Caza precies is wat de daders willen bereiken, maar hij vindt het ook belangrijk dat de buurtbewoners zich veilig voelen.
Voor de burgemeester bevestigt de reeks aanslagen ook de noodzaak om de verkoop van wiet volledig te legaliseren. “Het gedogen van de verkoop van illegaal geproduceerde wiet houdt criminaliteit in stand”, zegt hij. “Coffeeshophouders die meedoen met de wietproef in Tilburg zijn blij met de legaal geproduceerde wiet. Ze voelen zich voor het eerst echt ondernemer.”