Beveiliging nieuws

Onze partners

Bydemes

Securitas

DZ Technologies

Milestone

NIBHV

CSL

Kiwa

Eizo

Akuvox

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Nimo Drone Security

HD Security

Explicate

NetworxConnect

RoSecure

20face

Paxton

Genetec

i-Pro

Unii

Advancis

Top Security

SmartCell

CardAccess

OSEC

VAIBS

Alphatronics

BHVcertificaat.online

IDIS

Dero Security Products

Regio Control Veldt

ASIS

GFT

Nenova

Service Centrale Nederland

Seagate

Seris

SmartSD

MPL

PG Security Systems

Avigilon Alta

Trigion

Connect Security

Crown Security Services

HID

Optex

Add Secure

Lobeco

Secusoft

VVNL

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Sequrix

Alarm Meldnet

Brivo

Traka ASSA ABLOY

CDVI

ARAS

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

JMB Groep

Gold-IP

Paraat

ADI

Hikvision

EAL

Uniview

2N

Multiwacht

Nimo Dog Security

Centurion

G4S

SOBA

VEB

VBN

ASSA ABLOY

Congres over cybercrime: Better Safe Than Sorry

21 oktober 2022
Redactie
08:15

De Business Club van De Graafschap stond in de WeekvandeVeiligheid het thema cybercrime op de agenda. Tijdens het congres ‘Better Safe Than Sorry’ van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland bleek dat 1 op de 5 ondernemers slachtoffer wordt van cybercrime, maar dat er nauwelijks iets tegen gedaan wordt.

De in grote getale aanwezige ondernemers en vertegenwoordigers uit het veiligheidsdomein kregen een gevarieerd programma aangeboden onder dagvoorzitterschap van Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland. Jansen nam de zaal mee aan de hand van een niet nader te noemen slachtoffer van cybercrime. In een indrukwekkende monoloog deed dit slachtoffer, dat anoniem wil blijven, een getuigenverslag van wat hem en zijn onderneming op een fris en schoon begin van een nieuwe week was overkomen: alle schermen zwart. De zaal luisterde ademloos, vooral toen de ondernemer dieper inging op de gevolgen die de cyberaanval op zijn onderneming en de totale bedrijfsvoering heeft gehad.

Een op de vijf slachtoffer van cybercrime
De ondernemer benadrukte het belang van een goede back-up, heeft geen losgeld betaald en gaf tevens het grote gevaar van cybercriminaliteit aan. Een op de vijf ondernemers heeft te maken met cybercrime, een op de 2.000 met winkeldiefstal en 1 op de 20.000 met brand. De maatregelen die bedrijven treffen om te beveiligen tegen brand zijn in financieel opzicht veel groter dan maatregelen tegen cybercrime. “De voor- en achterdeur worden driedubbel gecheckt, digitaal staat de voordeur niet op een kier, maar wagenwijd open.”

Cybercrime vereist geen kennis
Daniel Verlaan, techjournalist van RTL, nam vervolgens de microfoon over en liet aan de hand van zijn onderzoeksjournalistiek werk zien wat er allemaal gebeurt op internet, wat je met relatief geringe kennis (ethisch) kunt hacken en wat een veilig wachtwoord kan zijn. Hij schreef niet voor niets de bestseller ‘Ik weet je wachtwoord’. Zijn hack van de Erasmus-brug in Rotterdam leidde tot verbazing en hilariteit in de zaal.
Na het buffet was de beurt aan het Cybercrimeteam van de politie-eenheid Oost-Nederland. In een duo-presentatie werd aangegeven dat het voor de georganiseerde misdaad vele malen makkelijker is geworden criminele activiteiten te ontplooien. Gewoon vanachter een laptop op de zolderkamer. Een e-mailbom is zo gemaakt, er zit altijd wel een voltreffer tussen. Anton Jansen gebruikte de term ‘cyberhagel’ voor dat fenomeen.

Gemeente Lochem
De avond werd afgesloten met een paneldiscussie waaraan ook werd deelgenomen door Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van Lochem, de gemeente die nog niet zo lang geleden gehackt is. Hij pleitte ervoor om, wanneer je slachtoffer wordt van cybercrime, in openheid aan te geven dat je slachtoffer bent geworden. Zeg nooit dat het jou niet overkomt, de vraag is eerder wanneer je wordt gehackt dan of. Het laatste onderdeel van ‘Better Safe Than Sorry’ was de interactie van de zaal met inzet van Mentimeter. Op de slotstelling wie met zijn organisatie wel eens slachtoffer is geweest van cybercrime antwoordde ca. 25% met JA, een andere 25% wist het niet.

Na afloop was er volop tijd en ruimte om in de ‘Proatplek’ van de Business Club na te praten en de minimarkt te bezoeken met stands van PCI, Red Team Cyber Securit, Rabobank en OneStopMobile. Deze editie van ‘Better Safe Than Sorry’ vormde de aftrap van een reeks van zes in de provincies Gelderland en Overijssel. Een eerstvolgend congres vindt plaats in het eerste kwartaal van 2023.
Better Safe Than Sorry is een initiatief van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, startpunt voor Publiek-Private Samenwerking in de provincies Gelderland en Overijssel.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner