CoronaCheck-app getroffen door DDoS-aanvallen

Aan het begin van de zaterdagavond ontstonden er problemen met de CoronaCheck-app, waardoor veel mensen lang in de rij voor de horeca moesten staan. De reden was overbelasting van de server van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Die werd onder andere door een DDoS-aanval veroorzaakt.

Het ministerie van VWS verklaart rekening gehouden te hebben met DDoS-aanvallen, uitgevoerd door tegenstanders van het coronabeleid. Daarbij wordt via vele gehackte computers data naar een server gestuurd, waardoor die overbelast raakt. De server van VWS was hiertegen beveiligd en kon de meeste aanvallen afslaan, maar volgens een woordvoerder waren de aanvallen zodanig dat toch vertraging in de gegevensverwerking optrad. Daarvan zouden vooral mensen last hebben gehad die de QR-code nog moesten aanmaken om bij de horeca en in theaters naar binnen te kunnen.

Proeve van bekwaamheid
Voor de servers was zaterdagavond ook een proeve van bekwaamheid. Het was voor het eerst dat de CoronaCheck-app op zeer grote schaal gebruikt ging worden. Iedereen vanaf 13 jaar moet nu een coronatoegangsbewijs bij zich hebben om bij een horecazaak, (sport)evenement of kunst- en cultuurinstelling naar binnen te mogen. Rond 10 uur ’s avonds leken de problemen met de app voorbij. Bij sommige horecazaken besloot de politie om bezoekers zonder coronacheck naar binnen te laten om onveilige situaties buiten te voorkomen.

Deel dit artikel via: