Criminelen gebruiken vaker illegaal vuurwerk voor aanslagen

Criminelen hebben illegaal knalvuurwerk ontdekt als middel voor plofkraken en aanslagen. Dat zegt de politie in het Dreigingsbeeld milieucriminaliteit. Met name de krachtige Cobra’s zijn populair. Ze worden onder andere gebruikt om geldautomaten op te blazen en andere aanslagen te plegen.

Bij de 95 plofkraken uit 2019 is 72 keer gebruik gemaakt van flitskruit uit Cobra’s. Eén Cobra is al zeer krachtig, maar de criminelen maken er dan ook nog bundels van, die krachtiger zijn dan handgranaten. Er worden geldautomaten mee opgeblazen, maar ook aanslagen gepleegd, zoals op de woning van de burgemeester van Woensdrecht en op woningen van agenten. Verder vormen priklocaties van de GGD regelmatig het doelwit.

Terroristen
Vorig jaar trof de politie bij een inval 160 lege Cobra-hulzen aan. De verdachten hadden het flitskruit eruit gehaald, om daar explosieven van te maken. De politie sluit ook niet uit dat terroristen het gevaarlijke poeder zullen gebruiken om aanslagen mee te plegen. In 2019 werd een jihadist veroordeeld, bij wie grote hoeveelheden Cobra’s thuis waren aangetroffen.
In het verleden waren Strijkers populair om baldadige streken mee uit te halen. Daar zat 5 gram kruit in. In Cobra’s zit 20 keer zoveel. Intussen wordt het in het buitenland gefabriceerde vuurwerk elk jaar zwaarder. In Nederland is het verboden, maar daar trekken criminelen zich niet veel van aan.

Taskforce
Volgens de politie werken de strenge vuurwerkregels in Nederland averechts. Vuurwerk wordt meer en meer handel voor criminelen, die het spul opslaan in bunkers in Duitsland, omdat daar de regels veel minder streng zijn en er nauwelijks wordt gecontroleerd. In Nederland houdt de ‘Taskforce Vuurwerk’ zich bezig met opsporing van criminelen die in vuurwerk handelen. Alleen dit jaar is zo al 9400 kilo in beslag genomen. Veel van het zware vuurwerk is in andere Europese landen gewoon toegestaan. Zelfs de gevaarlijke Cobra’s. Ze worden onder andere in Italië en Polen gefabriceerd en zijn makkelijk Nederland binnen te smokkelen. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor professionele vuurwerkshows, maar volgens de politie wordt 90 procent van de productie illegaal gebruikt. Geprobeerd wordt nu om via Europese samenwerking de regels in andere landen aangescherpt te krijgen. Daarbij wijst de politie op het gevaar, als het vuurwerk voor criminele doeleinden wordt gebruikt.

Deel dit artikel via: