Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

SmartSD

Uniview

Top Security

Secusoft

Genetec

Nenova

SmartCell

Gold-IP

PG Security Systems

Kiwa

ARAS

Eizo

RoSecure

IDIS

Unii

NetworxConnect

2N

Bosch Security Systems

Bydemes

Optex

G4S

ASIS

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

CSL

CardAccess

Securitas

Dero Security Products

HID

Dahua

SOBA

Alphatronics

VVNL

Paraat

Eagle Eye Networks

VEB

Nimo Dog Security

Advancis

Seagate

VideoGuard

DZ Technologies

JMB Groep

Sequrix

VBN

Akuvox

Trigion

MPL

Lobeco

De Beveiligingsjurist

NIBHV

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Centurion

BHVcertificaat.online

Add Secure

Nimo Drone Security

Brivo

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

20face

Milestone

Explicate

Ajax Systems

Boon Edam

Service Centrale Nederland

OSEC

Regio Control Veldt

CDVI

Koninklijke Oosterberg

Hikvision

Alarm Meldnet

Connect Security

Seris

Multiwacht

Paxton

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

HD Security

EAL

ADI

Avigilon Alta

Criminelen hebben vijf miljoen Nederlandse e-mailadressen

28 maart 2024
Redactie
07:11

Miljoenen Nederlandse e-mailadressen zijn aangetroffen op lijsten die vermoedelijk in handen waren van een oplichtersbende. Deze verdachten zouden de lijsten hebben ingezet voor grootschalige phishingpraktijken. Het gaat om maar liefst vijf miljoen Nederlandse e-mailadressen, zo meldt de NOS.

Phishing is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als een officiële instantie, zoals een bank of een overheidsinstelling, om gebruikers te misleiden. Ze proberen mensen te verleiden tot het invoeren van persoonlijke gegevens op nagemaakte websites. Deze frauduleuze e-mails en websites zijn soms moeilijk te onderscheiden van echte.
In januari arresteerde de politie zes verdachten voor vergelijkbare fraudepraktijken. Zij zouden meer dan 70.000 euro hebben buitgemaakt bij dertig slachtoffers door middel van bankhelpdeskfraude.

Nepbankmedewerker
De verdachten verstuurden phishingmails die sterk leken op officiële berichten van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of DigiD. Slachtoffers die hun gegevens invoerden, werden vaak de volgende dag gebeld door een nepbankmedewerker, die beweerde dat hun computer was gehackt. Vervolgens werden ze aangespoord om een programma te installeren waarmee de criminelen op afstand toegang kregen tot hun computer en zo duizenden euro’s konden stelen via internetbankieren.
Na de arrestaties heeft de politie op de laptop van een verdachte een lijst aangetroffen met 7,3 miljoen unieke e-mailadressen, waarvan er dus 5 miljoen uit Nederland afkomstig zijn.
Hoewel de verdachten zijn opgepakt, betekent dit niet dat de lijsten met e-mailadressen zijn verdwenen. Criminelen kunnen ze doorverkopen of gebruiken om nieuwe nepmails te versturen.
De politie heeft een website waar mensen kunnen controleren of hun e-mailadres op de aangetroffen lijst staat. Als dat het geval is, ontvangen ze een e-mail van de politie met tips over hoe ze zich tegen phishing kunnen beschermen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner