Criminoloog noemt nieuw rechercheteam giftige splijtzwam

Het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) moet met zo’n 400 medewerkers het antwoord van de overheid worden op de zware georganiseerde criminaliteit. Criminoloog en emeritus hoogleraar Cyrille Fijnaut verwacht echter dat deze nieuwe dienst niets dan ellende zal opleveren, zo vertelt hij tegenover NU.nl.

Het plan voor het MIT ontstond na de moord op advocaat Derk Wiersum. De nieuwe recherchedienst, met medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie, de douane en andere opsporingsdiensten, moest criminele structuren, bedrijfsprocessen en verdienmodellen gaan blootleggen en duurzaam verstoren. Maar criminoloog en emeritus hoogleraar Cyrille Fijnaut vindt het MIT ondoordacht en verwacht dat het als splijtzwam de bestaande diensten gaat uithollen. “Een strategische blunder vanjewelste. Het het domste wat je kan doen, puur ad-hocbeleid, ingegeven door emoties en een diskwalificatie van de bestaande recherche.”

Kreupel paradepaard
Het MIT, dat 93 miljoen euro per jaar gaat kosten, ging in oktober 2020 van start. De bedoeling is dat er in 2023 tussen de drie- en vierhonderd mensen werken. Mensen die volgens de criminoloog weggetrokken worden bij andere diensten, waar zij onmisbaar zijn en waar zij hetzelfde werk deden wat zij bij het MIT gaan doen. “De zware criminelen zijn hier de lachende derde.” Fijnaut had liever gezien dat de Nationale Politie versterkt zou worden en dan met name de recherche. “Er moet op één punt inzicht en overzicht zijn op wat er gebeurt in het criminele milieu.” Hij betreurt het dat nu dit eindelijk min of meer gelukt is, alles weer uit elkaar getrokken wordt. Precies op een moment dat grote successen worden geboekt, zoals het onderscheppen van crimineel berichtenverkeer. De criminoloog had bij het ministerie van J&V al eerder aangekaart dat daar gewerkt werd aan een ‘paradepaard dat al kreupel was voordat het kon lopen’, maar daar werd begrijpelijkerwijs niet op gereageerd.

Luchtkasteel
Niet alleen Fijnaut heeft kritiek op het MIT. De Nationale Politie maakt zich grote zorgen omdat de beste mensen met een hoger salaris worden weggetrokken. Bij het Landelijk Parket zei iemand dat een ‘luchtkasteel’ werd gebouwd dat inmiddels miljoenen heeft gekost, terwijl nog geen boef is gevangen. Dat laatste is volgens de minister ook niet de bedoeling. Het MIT wordt meer een soort inlichtingendienst, als aanvulling op de bestaande opsporingsdiensten. De Tweede Kamer wil nog debatteren over hoe die samenwerking eruit gaat zien en wie eigenaar wordt van verkregen informatie. Fijnaut hoopt dat het MIT er uiteindelijk niet zal komen en dat het gebudgetteerde geld in de bestaande recherche-eenheden zal worden geïnvesteerd, maar zeker na de moord op Peter R. de Vries heeft de politiek meer dan ooit behoefte aan een stukje ‘symbolische daadkracht’ tegen de zich als onkruid voortwoekerende criminaliteit.

Deel dit artikel via: