Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OSEC

Paraat

CardAccess

Explicate

Gold-IP

Securitas

Avigilon Alta

PG Security Systems

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

SOBA

Nenova

EAL

ADI

Eagle Eye Networks

Centurion

Lobeco

Add Secure

CDVI

Paxton

Brivo

Seris

Uniview

Alphatronics

Seagate

Connect Security

Multiwacht

i-Pro

VBN

SmartSD

Unii

VVNL

Traka ASSA ABLOY

Eizo

Advancis

Trigion

ASSA ABLOY

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

Kiwa

VAIBS

RoSecure

Bydemes

Alarm Meldnet

20face

Hikvision

GFT

De Beveiligingsjurist

Top Security

Oribi ID Solutions

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Milestone

Akuvox

Nimo Dog Security

VideoGuard

Genetec

NIBHV

Optex

Nimo Drone Security

JMB Groep

ARAS

ASIS

HID

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Secusoft

G4S

IDIS

Sequrix

NetworxConnect

Crown Security Services

Bosch Security Systems

VEB

SmartCell

CSL

HD Security

2N

Daling van geweld tegen mensen met een publieke taak

24 april 2024
Redactie
04:57

In het afgelopen jaar zag het Openbaar Ministerie (OM) een opmerkelijke daling in het aantal gevallen van geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals politieagenten, ambulancepersoneel en brandweerlieden. Deze ontwikkeling is een positieve stap richting een veiligere werkplek voor zij die zich inzetten voor onze veiligheid en welzijn.

Het OM onderzocht de instroom van verdachten van geweld tegen mensen met een publieke taak over de periode 2019-2023. Na een aantal jaren van lichte stijging, keerde deze trend in 2023 om. Het aantal geregistreerde verdachten lag in 2023 ruim 4% lager dan in 2019 en ongeveer 8% lager dan in 2022. Dit is een bemoedigende ontwikkeling die de effectiviteit van preventieve maatregelen en het toepassen van strengere straffen lijkt te weerspiegelen.

Aard van de Delicten
Uit het onderzoek blijkt dat in 58% van de gevallen sprake is van verbale agressie, zoals belediging, bedreiging of het weigeren om een bevel op te volgen. In 36% van de gevallen gaat het om fysiek geweld, variërend van eenvoudige mishandeling tot openlijke geweldpleging. Slechts in 3% van de gevallen is sprake van ernstige misdrijven, zoals zware mishandeling of (poging tot) moord/doodslag.

Afhandeling van Zaken
Een opvallend aspect is dat 59% van de zaken door het OM aan de rechter wordt voorgelegd, wat hoger is dan het gemiddelde. Dit laat zien dat het OM streng optreedt tegen dergelijke misdaden. Van de overige 41% wordt 25% afgehandeld door het OM met een strafbeschikking, transactie of voorwaardelijk sepot, met name voor lichtere delicten. Ongeveer 16% van de zaken wordt onvoorwaardelijk geseponeerd, waarbij het ontbreken van wettelijk bewijs een veelvoorkomende reden is.

Positieve Vooruitgang
Deze cijfers tonen aan dat de inspanningen van het OM om geweld tegen mensen met een publieke taak aan te pakken, vruchten beginnen af te werpen. De daling van het aantal gevallen van geweld en de doeltreffende afhandeling van zaken zijn veelbelovende ontwikkelingen die bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor zij die dagelijks hun leven riskeren om anderen te beschermen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner