Beveiliging nieuws

Onze partners

Seris

ASIS

Nimo Drone Security

Alphatronics

Secusoft

VEB

Sequrix

NetworxConnect

Add Secure

HD Security

Connect Security

SMC Alarmcentrale

SmartCell

G4S

Traka ASSA ABLOY

SOBA

CardAccess

Eizo

Nimo Dog Security

Explicate

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

20face

Regio Control Veldt

Seagate

OSEC

Nenova

Gold-IP

GFT

JMB Groep

Masset Solutions

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

SmartSD

ADI

Brivo

HID

VVNL

Kiwa

Dahua

Bydemes

Hikvision

IDIS

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Paraat

Centurion

Lobeco

RoSecure

i-Pro

ASSA ABLOY

VBN

PG Security Systems

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

CDVI

Top Security

ARAS

EAL

Oribi ID Solutions

Milestone

Trigion

VAIBS

Unii

Optex

2N

MPL

Bosch Security Systems

Genetec

VideoGuard

Multiwacht

Akuvox

Advancis

NIBHV

Uniview

Securitas

Paxton

CSL

Databank voor brandveiligheid in woonomgeving

22 november 2022
Redactie
15:30

Vorig jaar hervatte de Task Group Domestic Life Safety het werk aan het belangrijke onderwerp brandveiligheid in de woonomgeving. Tijdens de Europese week van de brandveiligheid, waarin de veiligheid van de burger centraal staat in de energietransitie, spraken we met Thorsten Teichert, voorzitter van de Task Group, over de vooruitgang die is geboekt.

Allereest, waarom heeft de Task Group zijn werkzaamheden weer opgepakt? Het antwoord lijkt vrij eenvoudig: naast 5.000 doden per jaar door woningbranden belanden meer dan 2,7 miljoen mensen op de spoedeisende hulp door brand. Behalve aan branden worden mensen ook blootgesteld aan andere risico’s in hun woning. Koolmonoxidevergiftiging door slecht werkende branders in verwarmingsketels is daar een voorbeeld van. Daarnaast worden woningen de laatste jaren door de opkomst van nieuwe technologie steeds meer ‘intelligent’. Het zijn woningen geworden waarin branden zich ook steeds sneller verspreiden.

Kortere vluchttijd
Uit onderzoek is gebleken dat bewoners drie decennia geleden 17 minuten de tijd hadden om hun huis te ontvluchten in geval van brand. Omdat de huizen van nu en de meubels daarin sneller branden, is die vluchttijd nu nog maar een paar minuten. En gezien het thema van de Europese week van de brandveiligheid: met de renovatiegolf die door heel Europa gaat om een klimaatneutraal gebouwenbestand te realiseren, is het van het grootste belang dat brandveiligheidsmaatregelen worden geïntegreerd in de richtlijnen die de Renovatiegolf begeleiden.

Nuttige database
Om de veiligheid in huis goed te kunnen waarborgen, of het nu gaat om brandveiligheid of bescherming tegen CO-vergiftiging, is het noodzakelijk om een goed overzicht te hebben van alle normen die hiermee samenhangen. Thorsten Teichert: “Het afgelopen jaar hebben we de database volledig bijgewerkt met informatie over normen, wetgeving, nationale toepassingsrichtlijnen en statistische gegevens over woongebouwen. De database omvat nu alle EU-lidstaten, alsook de EER-staten (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) en andere aangesloten of geassocieerde staten, zoals Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De databank is niet alleen gericht op rookmelders, maar ook op CO-alarmen. Dat maakt het moeilijker omdat er in nogal wat landen geen gegevens hierover beschikbaar zijn. In de Scandinavische landen zijn er tevens gegevens beschikbaar over de oorzaken van woningbranden. Deze gegevens zouden ook in de databank kunnen worden opgenomen, maar dat zou een uitbreiding van de databank vergen. Er is nog niet besloten of en hoe intensief we in 2023 naar de statistieken over branden en gewonden en doden door brand zullen kijken.”
De grote uitdaging is nu de diversiteit van de beschikbare gegevens. “Een jaar geleden zijn we begonnen met het verzamelen van gegevens en het bijwerken van de database. Dankzij het werk dat iedereen heeft verricht en de samenwerking tussen alle groepsleden zijn we daarin geslaagd. We moeten nu beslissen wat onze volgende stappen zullen zijn en of we die stap kunnen zetten gezien de tijd die onze leden beschikbaar hebben.”

Europese week van de brandveiligheid
In het kader van de actieve betrokkenheid bij de veiligheid van de burger heeft de Euralarm Task Group besloten de Europese Week van de Brandveiligheid, die plaatsvond van 14 t/m 17 november, te ondersteunen. “De laatste dag van de Europese Week van de Brandveiligheid, 18 november, was de Dag van de Rookmelder. Hoewel de aard en omvang van de voorschriften per land en regio verschilt, zijn rookmelders verplicht in woningen in Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Estland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, België en Duitsland. Om de regelmatige controle van rookmelders te bevorderen, organiseren de Scandinavische landen de Dag van de rookmelder.”
Het is een waardevol initiatief dat Euralarm graag ondersteunt. “De Task Group Domestic Life Safety is actief betrokken bij de voorbereiding van een deel van het programma”, vult Thorsten Teichert aan. “Zowel de European Fire Safety Alliance als de Task Group Domestic Life Safety zijn betrokken bij het vergroten van het bewustzijn over het onderwerp brandveiligheid en het beïnvloeden van belanghebbenden om de juiste beslissingen te nemen als het gaat om wetgeving.”

Over Euralarm
Euralarm vertegenwoordigt de Europese elektronische brand- en beveiligingsindustrie en biedt leiderschap en expertise voor industrie, markt, beleidsmakers en normalisatie-instellingen. Onze leden maken de samenleving veiliger door middel van systemen en diensten voor branddetectie en -blussing, inbraakdetectie, toegangscontrole, videobewaking, alarmtransmissie en alarmontvangstcentrales. Euralarm is opgericht in 1970 en vertegenwoordigt meer dan 5000 bedrijven in de brandbeveiligings- en beveiligingsindustrie met een waarde van 67 miljard euro. De leden van Euralarm zijn nationale verenigingen en individuele bedrijven uit heel Europa.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner