Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paraat

SmartCell

VideoGuard

Optex

Kiwa

BHVcertificaat.online

Paxton

Add Secure

Regio Control Veldt

CardAccess

GFT

i-Pro

Nimo Drone Security

Genetec

Uniview

Gold-IP

HD Security

Seris

Alphatronics

ADI

JMB Groep

Avigilon Alta

Hikvision

ASSA ABLOY

NIBHV

VVNL

Eizo

Lobeco

Secusoft

SOBA

Akuvox

Top Security

Seagate

Hanwha Vision Europe

ARAS

Centurion

NetworxConnect

Brivo

SmartSD

IDIS

Oribi ID Solutions

G4S

CDVI

Securitas

VEB

Milestone

De Beveiligingsjurist

2N

Sequrix

VAIBS

Dero Security Products

Bydemes

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

ASIS

Ajax Systems

Nenova

20face

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

DZ Technologies

HID

Explicate

Trigion

Alarm Meldnet

RoSecure

Connect Security

Multiwacht

CSL

EAL

Unii

OSEC

Crown Security Services

VBN

Advancis

De ene deurdranger is de andere niet

15 november 2022
Redactie
08:01

Er lijkt weinig bijzonders aan een deurdranger. Een arm met een veer. Toch gaat ook achter dit product een wereld van innovatie schuil. Hans van den Brink van ASSA ABLOY Opening Solutions vertelt wat zoal het verschil maakt bij de keuze van deurdrangers. 

Een deurdranger of deursluiter is een bekende mechaniek. Hij wordt aan de bovenkant van een deur gemonteerd en zorgt ervoor dat de deur na opening automatisch sluit. “Voor de gemiddelde gebruiker ziet elke deurdranger er vermoedelijk hetzelfde uit, waardoor het systeem nogal eenvormig lijkt”, vertelt Hans van den Brink, als productmanager in Nederland onder meer verantwoordelijk voor het deurdrangerassortiment van ASSA ABLOY. “Niets is echter minder waar.”

Speciale troeven
“Het klopt dat elke deurdranger een aantal voordelen heeft die eigen zijn aan het product. Zo hebben alle deurdrangers op deze wereld gemeenschappelijk dat ze iets doen aan het ongewenst openstaan van deuren en zo bijdragen aan een goed toegangsbeheer, energiebesparing en een betere brandveiligheid in een gebouw. Ook helpen goed afgestelde deurdrangers de staat van een deur en kozijn zo intact mogelijk te houden, doordat hard dichtslaan voorkomen wordt. Onze deurdrangers daarentegen, die uiteraard beschikken over alle vereiste certificaten, kunnen daarnaast nog uitpakken met enkele andere troeven die je, zonder te vervallen in verkooppraatjes, bij deurdrangers van de concurrentie niet snel zult vinden.”

Lichtlopend dankzij CAM-Motion-technologie
“Kijk, een deurdranger wordt ondanks de genoemde voordelen vaak gepercipieerd als iets vervelend op een deur. De reden daarvoor is dat je hem altijd voelt als je de deur opent, want hij biedt weerstand. Deurdrangers in ons gamma met de CAM-Motion-technologie zijn op een minimale openingskracht ontwikkeld, zodat het ouderen en jongeren, die over het algemeen minder kracht hebben, ook weinig moeite kost om een deur uitgerust met zo’n CAM-Motion-deurdranger te openen. Wanneer je zo’n deur opent, valt de kracht die nodig is om de deur te openen immers snel weg. De technologie zorgt er daarnaast voor dat aan de geldende normen wordt voldaan. De deurdrangers hebben de sluitkracht die nodig is om in het geval van een brand de deur in het slot te laten vallen om zo de brandwerendheid van de deur te garanderen.”
Dat sluiten van de deur gaat volgens van den Brink niet gepaard met geluidsoverlast. “De fijne afstelling van de regelventielen maakt het mogelijk de sluitsnelheid en vooral het sluitmoment zo te regelen dat de deur stil sluit”, legt hij uit. “Ook dat is een punt waarin onze deurdrangers zich onderscheiden.”

Eén product voor alle montagepunten
Een tweede troef waarmee de CAM Motion-deurdranger van ASSA ABLOY kunnen uitpakken, is er een die vooral de werkvoorbereiders en monteurs merken, want ook met hun gemak houdt ASSA ABLOY in de ontwikkeling van zijn deurdrangers rekening. Van den Brink: “Een deur heeft in principe vier punten waar een deurdranger kan worden gemonteerd: op het kozijn of op de deur zelf en dat telkens aan de scharnier- of niet-scharnierzijde. Wij stellen vast dat de concurrentie die verschillende voormontageposities meerdere producten in haar gamma heeft. Wel, eenzelfde deurdranger van ASSA ABLOY kan op alle vier die posities bevestigd worden, waardoor de werkvoorbereider altijd het juiste product specifieert en de monteur daardoor altijd het juiste product monteert. Daardoor is de kans op fouten natuurlijke vele malen kleiner én wordt sneller gewerkt.”

Slijtvast
“Onze deurdrangers hebben ook nog een voordeel dat zowél de gebruiker als de monteur zal waarderen”, gaat van den Brink voort. “Omdat ze een hoogteverstelling van de verbindingsas bieden, kom je altijd tot een perfecte, parallelle afstelling met de glijarm. Dat helpt de weerstand verder te verlagen en zorgt voor zo weinig mogelijk slijtage en dus ook zo weinig mogelijk onderhoud. Daardoor hebben onze deurdrangers een lange, probleemloze werking, tot wel vijftien jaar.”

Ook esthetiek voorop
Is functionaliteit dan het enige aandachtspunt in ASSA ABLOY’s ontwikkeling van deurdrangers? “Helemaal niet”, benadrukt van den Brink. “Uiteraard staat ook esthetiek voorop. Zo leggen wij ook de focus op het onderling op elkaar afstemmen van onze producten. Onze deurdrangers hebben over het volledige assortiment hetzelfde design. Dat design komt ook terug in verschillende andere ASSA ABLOY-producten die op een deur gemonteerd kunnen worden, zoals beslag en paniekbalken. Een deur uitgerust met al die componenten heeft zo toch een uniforme uitstraling.”
Op de vraag welk type deurdranger geschikt is voor welk type beveiligingsproject, moet van den Brink het antwoord enigszins schuldig blijven. “Ons brede assortiment, met lichte maar ook ‘zwaardere’ deurdrangers, is eigenlijk toepasbaar op elk type deur; brandwerend, dubbel, enkel, zwaar, hoog, breed … Het hangt er dus maar van af wat de klant wil. Bepaalde deurdrangers kunnen we ook inbouwen in de deur zodat je ze niet ziet. Sommige architecten staan daarop. En uiteraard is het vaak ook gewoon een kwestie van budget”, besluit de productmanager.

Meer informatie is te lezen op de website.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner