De kostenbesparende voordelen van geïntegreerde beveiliging
Uit een recent onderzoek onder security professionals blijkt dat meer dan 90 procent de integratie tussen gebouwbeheerfuncties van cruciaal belang bevindt. Om gekoppelde beveiliging te kunnen implementeren, zijn technologieën nodig die naadloos met elkaar samenwerken.
Waarom is integratie zo belangrijk? Wat zijn de voordelen en hoe kunnen organisaties daarvan profiteren? Er zijn veel manieren waarop een connected toegangsoplossing een organisatie kan helpen om de beveiliging te verbeteren en bij te dragen aan de resultaten. Toegangssystemen worden vaak gezien als het startpunt om binnen een gebouw over te schakelen van het werken in silo’s, naar een meer functioneel, verbonden en ‘geïntegreerd’ gebouwbeheersysteem, aldus een whitepaper van IFSEC Global over beveiligingsbeheer. In het rapport wordt ingegaan op het kosten- en efficiencyeffect van integratie.
Drie belangrijke voordelen
Beheer vanuit één systeem verhoogt de efficiëntie op vele manieren. Ten eerste vermindert integratie de behoefte aan training en dus de kosten: Alles wordt vanuit één interface beheerd, in plaats van vanuit meerdere.
Ten tweede, als het facilitair personeel slechts één systeem hoeft te updaten, bespaart het tijd en vermindert het het aantal manuele fouten.
In een praktijksituatie kan integratie ook de reistijd van facility managers verkorten. Op de Hogeschool InHolland bijvoorbeeld, regelt een Nedap AEOS-systeem dat is geïntegreerd met draadloze Aperio-apparaten van ASSA ABLOY de toegang voor zeven verschillende campussen vanaf één locatie.
Ten derde leveren analytics waardevollere inzichten op wanneer meerdere gegevensbronnen input leveren.
Toekomstbestendige standaarden
Geïntegreerd toegangsbeheer helpt organisaties om hun gebouwbeheer aan te passen aan de hedendaagse uitdagingen. Het slimme gebouw is interoperabel en geautomatiseerd en vertrouwt op standaarden om gegevens in alle richtingen te laten stromen. OSDP, bijvoorbeeld, helpt beveiligingsapparatuur met elkaar te communiceren. ONVIF Profile D & Profile M verbinden toegangsapparatuur met analytics. Beveiligingshardware die is ontworpen met het oog op integratie – met toegankelijke API’s en SDK’s creëert een beveiliging die klaar is voor wat er nog komen gaat. Het is echt toekomstbestendig.
Hybride of flexibel werken
In een onderzoek van McKinsey & Company gaf 63 procent van de werknemers aan de voorkeur te geven aan ‘hybride’ of volledig op afstand werken. Om deze flexibiliteit te bieden, moet de beveiliging aanpasbaar zijn. Slimmer gebruik van ruimtes wordt ook steeds belangrijker.
Om hybride werken succesvol te laten zijn, kunnen toegangsrechten worden ingesteld om deuren gedurende specifieke tijdsbestekken te ontgrendelen, zodat medewerkers alleen binnenkomen wanneer dit is gepland. Facility managers kunnen de dagelijkse toegang reguleren in overeenstemming met de bezetting van het gebouw.
Eén centraal punt voor het toekennen, wijzigen en intrekken van toegangsrechten stroomlijnt het beheer van een hybride systeem.
Een poging om dit via meerdere elektronische en/of mechanische systemen parallel te implementeren zou een enorme werklast kunnen creëren. Geïntegreerd elektronisch toegangsbeheer maakt dit eenvoudig.
Kostenbesparingen op lange termijn
Volgens Verdantix wil meer dan een derde van de gebouwgebruikers in de kantoorsector investeren in analyses van het ruimtegebruik. Een geïntegreerd toegangssysteem genereert de gegevens die helpen inzicht te krijgen in het gebruik van het gebouw en dat kan helpen bij het verlagen van de huurkosten van kantoren. Als een ruimte vaak leeg staat, waarom zou je er dan geld aan verspillen? “Waar beveiliging tot nu toe vooral een reactief vak was, maken geïntegreerde oplossingen het mogelijk om data om te zetten in kennis”, zegt Danny Laurier van Securitas in een interview voor de whitepaper. “En als je kennis hebt, kun je overstappen van een reactieve naar een voorspellende aanpak van risicomanagement.”
Energie-efficiëntie
Het uitbreiden van toegangsbeheer met geïntegreerde draadloze vergrendeling kan bijdragen aan het verbeteren van de energie-efficiëntie en duurzaamheidsprestaties. Draadloze elektronische sloten vereisen geen bekabeling en dus verbruikt de installatie minder energie. Het dragen van één (virtuele) sleutel op een mobiele telefoon vermindert het gebruik van zowel plastic (kaarten) als metaal (sleutels).
De opkomst van elektronische sloten die zelf hun energie opwekken, reduceert het elektriciteitsverbruik aan de deur tot nul. Een groot contrast met de traditionele bekabelde deurvergrendeling, die vaak veel stroom verbruikt.
Integratie op zich kan volgens duurzaamheidsexperts ook een efficiëntieslag opleveren: Een goed functionerend GBS zou energiebesparingen van15-20 procent moeten opleveren… Het verbeteren van de werking van het GBS is waarschijnlijk de meest effectieve energie-efficiëntiemaatregel die mogelijk is.
IFSEC Global/ASSA ABLOY’s white paper ‘Boosting efficiency and streamlining security with an integrated access control solution’ biedt inzichten omtrent geïntegreerde beveiliging voor alle besluitvormers. Download nu een gratis exemplaar van dit white paper.