De slimme ‘ogen’ van de Ziggo Dome

Bewakingscamera’s hebben vaak te maken met uitdagende lichtomstandigheden. Maar zelden is dat zo sterk het geval als in de Ziggo Dome. Tijdens een evenement met lichtshows lijkt het onmogelijk om goede bewakingsbeelden te maken, maar het is Bosch Energy and Building Solutions gelukt.
De Ziggo Dome is met een capaciteit van 17.000 bezoekers de grootste concertzaal van Nederland. Wereldberoemde artiesten treden er op en geavanceerde camera’s van Bosch waken over de veiligheid. Dat laatste was niet eenvoudig te realiseren. Hoe houd je 17.000 mensen in de gaten en hoe reageren de camera’s op de talloze lichteffecten tijdens de shows? Bosch Energy and Building Solutions wist deze uitdaging met succes aan te gaan en leverde een uitgebreid en geavanceerd bewakingssysteem, dat onlangs nog is uitgebreid met people counting. Zo is exact bij te houden hoeveel mensen de hal betreden en verlaten en kunnen daarop de gastvrijheid en veiligheidsprocedures worden afgestemd.
Nauwkeurige detectie
Ook rond het gebouw zijn Bosch-camera’s toegepast, die voorzien zijn van zeer betrouwbare videoanalysesoftware op basis van deep neural networks. Deze zorgen voor een nauwkeurige detectie van personen en voertuigen rondom de Ziggo Dome. Ook hier was het een uitdaging om goede beelden te krijgen, vanwege de storende invloeden van de enorme led-panelen op de gevels van het gebouw, de koplampen en schaduwen van voertuigen en regen, wind en zon. Dankzij Intelligente videoanalyse (IVA) en deep learning blijft het aantal ongewenste detecties niettemin tot een minimum beperkt.
Health and safety manager Emile Rietveld van de Ziggo Dome is verantwoordelijk voor het toezicht op de veiligheid en het welzijn van iedereen in en rond het gebouw. Volgens hem zijn de camera’s letterlijk de ogen van de Ziggo Dome. Daarom is ervoor gekozen om geleidelijk de huidige camera’s te vervangen voor Bosch-camera’s. “Camerabeveiliging is een te delicaat onderwerp om daarmee risico’s te lopen. We zochten naar meer professionalisering.”
De meerwaarde van people counting
De gegevens uit de intelligente camera’s kunnen ook breder ingezet worden. Een voorbeeld daarvan is het tellen van mensen, ofwel people counting. Bosch realiseerde hiervoor een nieuwe oplossing voor de Ziggo Dome. De sensoren detecteren de aanwezigheid van mensen bij het binnenkomen en bij het verlaten van het gebouw, zaal, verdiepingen of andere ruimten. Deze systemen zijn geïntegreerd met de beveiligings- en gebouwbeheersystemen van de locatie, waardoor de bezettingsgraad real-time kan worden gecontroleerd en geanalyseerd. Het doel van people counting is om zaalbeheerders te helpen begrijpen hoeveel mensen er op een bepaald moment in de Ziggo Dome zijn, wat nuttig kan zijn voor verschillende doeleinden, zoals de veiligheid, crowd management en capaciteitsplanning. Bij de Ziggo Dome zit de uitdaging erin dat de bezoekers tegelijkertijd in korte tijd via 15 deuren binnenstromen en kriskras door elkaar heen lopen om zo snel mogelijk in de zaal te kunnen zijn. Het tellen ging dan ook niet direct goed. Maar na een andere opstelling van de sensoren werd een foutmarge van minder dan 1 procent bereikt. Daarmee wordt de veiligheid verbeterd, maar kan Ziggo Dome ook over interessante commerciële informatie beschikken. Rietveld zegt uiterst tevreden te zijn over Bosch. “Ze kunnen niet alles weten wat wij weten, maar wat we samen weten heeft geleid tot een heel goede oplossing.”