Beveiliging nieuws

Onze partners

Eizo

Genetec

Alphatronics

Seagate

Nimo Drone Security

Top Security

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Optex

Bosch Security Systems

Paraat

Akuvox

G4S

CardAccess

Sequrix

RoSecure

Add Secure

CSL

VVNL

Paxton

Traka ASSA ABLOY

CDVI

Eagle Eye Networks

Bydemes

VAIBS

Kiwa

Gold-IP

SOBA

ASIS

Hikvision

Explicate

Multiwacht

Unii

Regio Control Veldt

OSEC

DZ Technologies

Dero Security Products

VEB

Centurion

Securitas

Secusoft

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

VBN

Lobeco

i-Pro

Avigilon Alta

Uniview

2N

EAL

Masset Solutions

SmartSD

Trigion

Milestone

Advancis

Service Centrale Nederland

Nenova

NIBHV

ARAS

Crown Security Services

HID

Ajax Systems

Alarm Meldnet

VideoGuard

GFT

20face

ASSA ABLOY

IDIS

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

SmartCell

JMB Groep

Seris

Connect Security

Brivo

HD Security

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

ADI

Debat over burgerparticipatie in het politiewerk

14 november 2018
Redactie
07:06

Vooral bij zeer ernstige misdrijven zijn burgers graag bereid de politie een handje te helpen bij de opsporing. Regelmatig worden daarbij successen geboekt. Toch kunnen er ook nadelen zitten aan het ‘agentje spelen’ door burgers. Daarover gaat donderdagavond een debat in De Balie in Amsterdam.

“Wie een vermist kind thuisbrengt of een zakkenroller overmeestert is van oudsher een held”, zeggen Ianthe Mosselman en Rokhaya Seck van het bekende debatcentrum. “En met het gebruik van sociale media lukt het burgers ook steeds vaker om vermiste personen of daders op te sporen. Zo was het de burger-onderzoeksgroep Bellingcat die onderzocht wie de MH17 had neergehaald. En vorig jaar zochten burgers en politie zij aan zij naar de vermiste Anne Faber.”
Maar er zitten ook nadelen aan als niet voor politiewerk opgeleide burgers zich met opsporing gaan bezighouden. Bewijsmateriaal kan zoek raken, aangetast of meegenomen worden. En sommige fanatieke speurneuzen kunnen volgens Mosselman en Seck de verleiding niet weerstaan om ook nog eens zelf voor rechter te spelen. Tijdens het debat onderzoeken burgers en experts waar in de rechtsstaat de grenzen liggen bij burgerparticipatie.

Donkere kanten
Tijdens het debat nodigt De Balie het publiek en de experts uit om hun licht te laten schijnen op misdrijven, opsporing en digitalisering in het heden en de toekomst. Aan het woord komen onder andere Arnout de Vries (onderzoeker TNO), Karlijn Roex (socioloog), de organisatie Control Alt Delete en Sven Brinkhof (strafrechtexpert). Er worden casussen ingebracht door Ready2Help, Arnout de Vries en Henri Appeldoorn (politiecoördinator toezicht). Deze avond over burgeropsporing is de eerste in een Programmareeks ‘Opsporing & Vervolging in de toekomst’. Doel is het in samenwerking met de politie en het OM maken van een serie over de herpositionering van politie en burger in het digitale tijdperk. Hoe kunnen alle partijen het best gezamenlijk anticiperen op technologische ontwikkelingen in relatie tot politiewerk en criminaliteit? En hoe kan daarbij de rechtsstaat worden gewaarborgd? Brengen technologische ontwikkelingen ons het ultieme veiligheidsklimaat, of zullen we kennismaken met de donkere kanten van nieuwe technologie à la hitserie Black Mirror?

Kaarten voor het debat zijn te bestellen via deze link.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner