Dit jaar flinke toename van supportersgeweld

Sinds de voetbalstadions in januari weer opengesteld zijn voor publiek, is een sterke toename van het supportersgeweld te zien. Er zijn dit jaar volgens de NOS al 155 ernstige incidenten gemeld, wat bijna evenveel is als in heel 2019. Burgemeesters willen strengere maatregelen tegen de hooligans.
In 2019, voordat de stadions vanwege corona dicht moesten, werden 164 ernstige incidenten gemeld, waarvan er 85 keer sprake was van openlijke geweldpleging. Andere incidenten betroffen belediging, vernieling en het afsteken van vuurwerk. Ook in de coronajaren 2020 en 2021 was er voetbalgeweld, maar veel minder omdat de meeste tijd geen publiek in de stadions werd toegelaten. In 2020 waren er 58 incidenten, waarvan 27 met openlijke geweldpleging en vorig jaar ging het om 75 incidenten, waarvan 48 met openlijke geweldpleging.
Anarchie
Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar voetbalgeweld. Volgens hem neemt het aantal incidenten toe door een verandering in de hiërarchie binnen bepaalde ‘harde kern’-supportersgroepen. Veel leiders zijn vertrokken, terwijl er aan de onderkant veel nieuwe aanwas is bijgekomen. Die jongeren willen zich bewijzen en worden niet gecorrigeerd door de oudere garde. Zo ontstaat een soort anarchie. Daarnaast waren veel hooligans na de lange coronaperiode toe aan een ‘verzetje’, aldus Brouwer tegenover het NOS Radio 1 Journaal.
Stadionverboden
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zegt dat er voor ‘bepaalde gasten’ geen plaats meer moet zijn in en om de stadions. Hij pleit voor strenger toegangscontroles, zodat het niet langer mogelijk wordt om vuurwerk en drugs mee naar binnen te nemen. Daarnaast wil hij een meer persoonsgerichte aanpak, zodat geweldplegers ook in andere plaatsen geen stadion meer kunnen bezoeken. Dat laatste is overigens al mogelijk. De KNVB kan iemand voor bepaalde tijd een landelijk stadionverbod opleggen. En dat gebeurt steeds vaker. In het seizoen 2019-2020 werden nog ruim 150 landelijke stadionverboden opgelegd. Het afgelopen seizoen steeg dat aantal naar ruim 400. Een stadionverbod kan echter nog niet voorkomen dat hooligans na een wedstrijd buiten het stadion gaan rellen. Daarom kan het zinvol zijn als burgemeesters een gebiedsverbod voor alle stadions kunnen uitvaardigen.