Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Top Security

SmartSD

NIBHV

HD Security

Hikvision

VBN

Multiwacht

Secusoft

Add Secure

Service Centrale Nederland

G4S

20face

Nimo Dog Security

SmartCell

Uniview

Paxton

Seris

SMC Alarmcentrale

Trigion

Optex

DZ Technologies

Eizo

VEB

BHVcertificaat.online

GFT

Explicate

Seagate

Unii

Advancis

Hanwha Vision Europe

2N

SOBA

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

VAIBS

Bydemes

JMB Groep

Securitas

Kiwa

Connect Security

Centurion

Sequrix

Crown Security Services

Milestone

VideoGuard

Regio Control Veldt

RoSecure

Nenova

HID

Avigilon Alta

Ajax Systems

Lobeco

CDVI

Brivo

OSEC

IDIS

Masset Solutions

NetworxConnect

VVNL

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

Genetec

Alphatronics

PG Security Systems

CSL

ASIS

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Paraat

Eagle Eye Networks

EAL

Akuvox

CardAccess

ADI

ARAS

Gold-IP

Diverse mensen aangehouden wegens oproep tot rellen

27 november 2021
Redactie
08:50

De politie heeft de afgelopen dagen diverse mensen opgepakt, nadat die via sociale media hadden opgeroepen om te gaan rellen. Vier van hen komen uit Lopik. Andere kwamen uit Beverwijk, Herkenbosch, Hilversum en Zeist. De opruier uit Zeist heeft een online gebiedsverbod gekregen.

Naast de handhaving van de openbare orde op straat, investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die op strafbare feiten als opruiing of andere strafbare feiten plegen. Hieronder valt ook opruiing; het al dan niet via sociale media aanzetten tot strafbare feiten. Opruiing zelf is ook een strafbaar feit. De strafmaat is fors en kan zelfs oplopen tot een gevangenisstraf van een aantal jaar. Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten is strafbaar, maar ook het delen ervan. Dit soort vergrijpen levert een strafblad op en heeft dus grote gevolgen voor de toekomst van de plaatser of deler. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen, waarschuwt de politie.

SMS-bom
In het onderzoek naar een Whatsapp-groep in Lopik wist de recherche meerdere personen te identificeren. Daarop hebben agenten direct opgetreden en hielden zij vrijdag een 15-jarige jongen en drie mannen van 28, 31 en 46 jaar uit Lopik aan. Alle personen worden verdacht van het aansporen tot geweld en zitten nog vast. De politie stuurde in samenwerking met het openbaar ministerie een SMS-bom naar alle deelnemers van de whatsapp-groep. Hierin werden de leden opgeroepen om niet te gaan rellen. Ook waarschuwde de politie dat hun identiteit bekend is.
Donderdag hield de politie een man uit Hilversum aan voor opruiing. Hij riep op sociale media op tot gewelddadigheden tegen de politie en de overheid. De politie startte een onderzoek nadat zij informatie had gekregen dat de 32-jarige man op sociale media opriep tot geweld. Het onderzoek leidde tot de identiteit en woonplaats van de man, waarna de officier van justitie toestemming gaf voor zijn aanhouding.

Online gebiedsverbod
Vrijdagochtend werd in Beverwijk een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van opruiing. De verdachte zou op sociale media bedreigende en opruiende berichten hebben geplaatst die opriepen tot geweld tegen de overheid. In een onderzoek naar meerdere bedreigingen aan het adres van leden van het kabinet en oproepen tot geweld die half november werden geplaatst op sociale media wist de recherche de verdachte te identificeren. Daarop werd direct actie ondernomen en hielden zij de jongen ’s ochtends in zijn woning aan. Hij is meegenomen naar het politiebureau en zit vast voor verder onderzoek.
De 17-jarige jongen die in Zeist werd aangehouden wordt er van verdacht op sociale media dreigende en opruiende uitlatingen te hebben gepost waarbij hij opriep om vrijdagavond te gaan rellen in Utrecht. Het onderzoek van de politie leidde tot zijn identiteit en woonplaats. De verdachte is ingesloten en wordt verhoord. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft de jongen een onlinegebiedsverbod opgelegd. Hij mag op geen enkele manier online aanleiding geven tot ongeregeldheden in de stad. Hij heeft een dwangsom van 2500 euro opgelegd gekregen voor als hij het verbod negeert.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Wordt een partner