Doormelding van zo’n 100.000 alarminstallaties in gevaar

Er zijn in Nederland naar schatting nog zo’n 100.000 alarminstallaties die via een analoge verbinding op een particuliere alarmcentrale zijn aangesloten. Steeds meer van die verbindingen verdwijnen echter. Momenteel staat ISDN30 op de nominatie. In een webinar vertelt de VEB hier meer over.

Om te voorkomen dat woningen en bedrijven straks niet langer beveiligd zijn, ligt er een taak voor installateurs om de verouderde verbindingen zo snel mogelijk door digitale alternatieven te vervangen. Ruim vijfhonderd van deze bedrijven zijn aangesloten bij de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB), die inmiddels voor veel voorlichting heeft gezorgd. Hiermee worden echter niet de eindgebruikers bereikt. Dat blijft toch een verantwoordelijkheid voor de installateurs die de aansluitingen destijds hebben verzorgd.

Webinars
Om de installateurs nogmaals op de kwestie te wijzen, vinden op 15 en 16 juni webinars plaats, waarbij de urgentie wordt benadrukt. Alarminstallaties die via ISDN30 van KPN zijn aangesloten, zullen vanaf 1 april 2022 niet langer werken. Systemen die via ISDN30 van Tele2 in verbinding staan met de particuliere alarmcentrale, zullen zelfs vanaf 1 oktober dit jaar al worden afgesloten. De providers leggen mogelijk niet in één keer de verouderde netwerken plat, maar ervaringen met ISDN2 leren dat dit toch wel snel kan gaan. Omdat de installateurs lang niet voldoende capaciteit zullen hebben om de noodzakelijke aanpassingen in korte tijd te doen, zal er direct al mee moeten worden begonnen. Er bestaan converters, onder andere van AddSecure en CSL, waarmee analoge systemen, snel, eenvoudig en betrouwbaar op een digitale verbinding zijn aan te sluiten. Het is echter niet de bedoeling dat installateurs gaan wachten tot hun klanten daarom vragen, want dan bestaat de kans dat de eerste onopgemerkte inbraak al heeft plaatsgevonden!

Het eerste webinar vindt dinsdag plaats van 16.00 – 17.00u. Woensdag kan het webinar gevolgd worden van 8.30 – 9.30u.

Deelnemen kan via www.vebevent.nl.

Deel dit artikel via: