Draadloze brandbeveiliging in Tsjechische woontorens
Het ook in de Benelux populaire Ajax Systems heeft samen met Safe Home Europe, distributeur van beveiligingssystemen, een proefproject opgezet voor de brandbeveiliging van huizen en buurten in Tsjechië.
Het project richt zich op de draadloze brandbeveiliging van bestaande appartementsgebouwen met meerdere verdiepingen en wordt begeleid door de brandweer van de Tsjechië (FRS CR) en de Tsjechische vereniging van brandweerlieden (CAFO).
Het belangrijkste doel is om het grote publiek en aanverwante belanghebbenden (bewoners van woningen met meerdere verdiepingen, huiseigenaren, woningbouw- en eigenaarsverenigingen, dienstverlenende organisaties, beheerders van huizen, reddingsdiensten en installatiepartners van beveiligingssystemen) kennis te laten maken met brandveiligheidskwesties in woontorens. Het project wil het publiek informeren over potentiële dreigingen en risico’s en de mogelijkheden van preventie en technische beveiligingsmethoden met behulp van moderne technologieën.
Projectimplementatie
Het project ontstond omdat veel huizen in de Oost-Europese landen geen brandbeveiligingssysteem hebben, hoewel alle moderne Europese veiligheidsnormen dit wel vereisen. Het zou een fortuin kosten om een bedraad beveiligingssysteem op te zetten in elk appartement in de gebouwen en sommige mensen zouden het ook niet willen.
Het concept en de mechanica van het proefproject zijn in eerste instantie overeengekomen met de CAFO. De tests werden uitgevoerd door Safe Home. Dit bedrijf installeerde de beveiligingssystemen van Ajax in twaalf verschillende gebouwen met meerdere verdiepingen in de stad Ostrava-Zábřeh. Het kleinste gebouw bestond uit vier verdiepingen en acht appartementen, het grootste uit elf verdiepingen en 77 appartementen.
Gemeenschappelijke alarmering
In de ingangen werden een Hub Plus en een paar ReX-signaalversterkers geïnstalleerd en in de trappenhuizen FireProtect-detectors. De bewoners hadden ook de mogelijkheid om FireProtect in hun appartement te installeren als ze dat wilden.
Als FireProtect rook detecteerde, zou een ingebouwde sirene afgaan om iedereen op de verdieping wakker te maken. Daarnaast werden de bewoners ook gevraagd om de Ajax Security System-app te downloaden. In geval van brand zouden zij onmiddellijk een overeenkomstige waarschuwing op hun smartphone ontvangen en zouden zij op de hoogte worden gebracht van de noodsituatie.
Als de oorzaak van de brand binnen één minuut niet was opgelost, werden de sirenes van elke FireProtect-detector in het gebouw geactiveerd en begon de evacuatie.
Waarom werd Ajax gekozen voor dit project?
Sommige van de medewerkers van de fabrikant of hun familieleden, vrienden en kennissen wonen in deze of soortgelijke gebouwen. Daarom zocht en wachtte het bedrijf op een oplossing waar het volledig achter kan staan; een technologie die zonder compromissen voldoet aan alle hoge eisen.
“Het Ajax-systeem biedt een professionele, modulaire en kosteneffectieve, draadloze oplossing, waardoor het duidelijk voorbestemd is voor dit doel. Dankzij de uitbreiding van de productlijn van Ajax, het uiterlijk van de ReX-radiosignaalversterkers en de centrale bedieningspanelen van Hub Plus, voldoet Ajax aan alle criteria die nodig zijn voor de beveiliging van dit soort objecten”, aldus Daniel Král, CEO van Safe Home.
Wat is de volgende stap?
Als de testfase met succes wordt afgerond, wordt de gebruikte technologie breder ingezet. In samenwerking met FRS CR en CAFO bereidt Safe Home momenteel seminars en projectpresentaties voor alle regionale steden van Tsjechië voor. Alle geïnteresseerde partijen krijgen zo de kans om deel te nemen aan een specifiek project zodat ze maximaal kunnen bijdragen aan de bescherming van het leven, de gezondheid en het onroerend goed in appartementsgebouwen met meerdere verdiepingen.
Safe Home start momenteel met de actieve promotie van de beveiligingsoplossing en neemt deel aan projecten bij alle aangesloten organisaties. Elke regio zal een partner hebben die zorgt voor de installatie van het Ajax-beveiligingssysteem in het woongebouw dat als test fungeert.
Het doel is om het project ook naar andere regio’s te schalen en het programma op nationaal niveau uit te breiden.