Een op de drie lokale bestuurders Overijssel bedreigd
Een op de drie burgemeesters en wethouders in Overijssel is de afgelopen jaren weleens bedreigd. Dat maakt RTV Oost bekend, na een peiling onder burgemeesters en wethouders in alle 25 gemeenten van de provincie. Ook zegt een groot aantal lokale bestuurders te maken te hebben gehad met andere vormen van agressie.
Het gaat om dreigementen op sociale media maar ook om confrontaties op straat. Enkele bestuurders werden thuis opgezocht door boze burgers. Dat overkwam onder andere burgemeester Doret Tigchelaar (VVD) van Wierden. Tegenstanders van haar beleid verzamelden zich op de oprit voor haar woning, waarna zij besloot een hoog hek te laten plaatsen. Tigchelaar en haar secretaresse ontvingen ook verschillende dreigbrieven.
Ook familie bedreigd
Een bestuurder in de regio Salland die anoniem wil blijven vertelde aan RTV Oost dat niet alleen hij, maar ook zijn familie wordt bedreigd. Sommige bedreigingen lijken onschuldig, maar zouden er wel op wijzen dat er iets broeit. De bestuurder verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat er iets ergs gaat gebeuren. De gemeente is op advies van de politie begonnen met het aanleggen van een dossier. De politie krijgt regelmatig meldingen binnen van bedreigingen van bestuurders. Toch wordt maar zelden aangifte gedaan. De politie raadt aan om in alle gevallen aangifte te doen, zodat er iets gedaan kan worden tegen de bedreigingen.
Ander soort bedreigingen
Volgens hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen kan het aantal bedreigingen toenemen omdat burgemeesters een breder takenpakket hebben gekregen voor wat betreft bestrijding van zware criminaliteit. Het gaat daarbij om een ander soort bedreigingen dan wanneer een burger boos is omdat hij bijvoorbeeld geen vergunning krijgt. Een tweede reden is dat ambtenaren vaker geanonimiseerd worden in dossiers, waardoor de burgemeester of wethouders als oorzaak van de onvrede worden beschouwd. In Noord-Holland is de situatie nog ernstiger dan in Overijssel. Daar wordt twee derde van de burgemeesters bedreigd of geïntimideerd. De burgemeester van Haarlem moest zelfs enige tijd onderduiken.