Eén op de vijf Nederlanders slachtoffer cybercrime
De Week van de Veiligheid staat in het hele land in het teken van samenwerking tussen publieke en private partijen. Daarnaast zijn er op sommige plaatsen speciale onderwerpen, zoals cybersecurity in Heemskerk en agressie op de winkelvloer in Amsterdam.
De huidige veiligheidsproblemen zijn niet door het bedrijfsleven en ook niet door de overheid op te lossen. Samen is echter wel veel te bereiken, zo was te horen tijdens de verschillende sessies in het hele land. In de Gemeente Heemskerk werd dit onder de aandacht gebracht met een ondernemersontbijt in het fraaie kasteel Marquette. Goedemorgen Nederland van Omroep WNL was aanwezig om verslag te leggen.
Cybercrime versus brand
Keynotespreker was Maria Genova die een interessante lezing gaf over cybercrime. Zij vertelde dat iedereen van alles doet om brand te voorkomen, terwijl de kans op brand ‘maar’ 1 op de 8000 is. Cybercrime krijgt binnen het MKB veel minder aandacht, terwijl de kans om slachtoffer te worden maar liefst 1 op 5 is. Bovendien is de gemiddelde schade bij brand 14.000 euro en bij cybercrime 340.000 euro. Genova vertelde dat we niet door hackers worden aangevallen, maar door geavanceerde computersystemen die heel snel wachtwoorden kunnen uitproberen. Hoe langer het wachtwoord, hoe veiliger.
Grootste dreigingen
De grootste dreigingen van dit moment zijn ransomware, identiteitsfraude en inbreuken als gevolg van niet geüpdatet software. Bij de eerste worden alle gegevens versleuteld en moet betaald worden om deze weer bruikbaar te maken. Wie een goede back-up heeft riskeert nog altijd chantage dat persoonsgegevens aan criminelen verkocht zullen worden. Dat wordt dan één van de 20.000 geregistreerde datalekken, die Nederland ieder jaar telt. Bij identiteitsfraude worden bijvoorbeeld allerlei bestellingen op naam van een ander gedaan. Het slachtoffer moet maar zien te bewijzen dat het identiteitsfraude was. Tot wel 3 miljoen Nederlanders wordt ieder jaar getroffen door een of andere vorm van cybercrime. Genova adviseert ondernemers een cybercrimeverzekering aan te vragen. Men krijgt dan een waslijst aan eisen waaraan men moet voldoen. Als dat in orde is gemaakt, is men zo goed beveiligd dat de verzekering niet eens meer nodig is.