Beveiliging nieuws

Onze partners

Kiwa

Milestone

Seagate

i-Pro

Explicate

VVNL

Eagle Eye Networks

Nimo Drone Security

ARAS

20face

Connect Security

ASIS

Nimo Dog Security

2N

Genetec

GFT

Add Secure

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

Masset Solutions

CDVI

SmartCell

Brivo

Bosch Security Systems

Akuvox

Regio Control Veldt

ADI

Hikvision

Gold-IP

NIBHV

Uniview

VideoGuard

ASSA ABLOY

EAL

Centurion

CardAccess

IDIS

Alarm Meldnet

RoSecure

Trigion

OSEC

Traka ASSA ABLOY

Unii

Multiwacht

Alphatronics

Sequrix

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

Lobeco

NetworxConnect

VAIBS

VBN

G4S

MPL

Nenova

De Beveiligingsjurist

HID

Advancis

Seris

Paxton

Avigilon Alta

Top Security

SmartSD

Dahua

SOBA

Ajax Systems

Crown Security Services

VEB

PG Security Systems

Optex

Bydemes

Eizo

Securitas

Secusoft

DZ Technologies

HD Security

JMB Groep

CSL

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Paraat

Eerste wetsvoorstel over cybersecurity naar Tweede Kamer

21 januari 2016
Redactie
16:02

Organisaties binnen vitale sectoren worden verplicht om ernstige digitale veiligheidsincidenten te melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat en meer staat in het eerste wetsvoorstel over cybersecurity.

Tijdige melding maakt een effectievere aanpak van cyber-incidenten mogelijk, met als doel maatschappelijke ontwrichting te voorkomen of te beperken, zo schrijft staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) in zijn wetsvoorstel.
De meldplicht gaat in elk geval gelden voor (nog nader aan te wijzen) organisaties binnen de volgende sectoren: elektriciteit, gas, kernenergie, drinkwater, telecom, transport (mainports Rotterdam en Schiphol), financiën en overheid (waaronder primaire waterkeringen). Deze sectoren zijn onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. Uitval kan direct of indirect leiden tot maatschappelijke ontwrichting.
Door deze vitale organisaties wettelijk te verplichten melding te maken van ICT-inbreuken, kan het NCSC de risico’s voor de samenleving inschatten én hulp verlenen aan de getroffen organisatie. Bovendien is het NCSC zo in staat andere vitale organisaties te waarschuwen en te adviseren.
De meldplicht past in het bredere kader van de ingezette publiek-private samenwerking om cybersecurity binnen de (rijks)overheid en de vitale sectoren te bevorderen. Het vertrouwelijke karakter van de gemelde informatie over incidenten en kwetsbaarheden blijft gewaarborgd. Het wetsvoorstel voorziet in een goede balans. Het zorgt er enerzijds voor dat het NCSC zijn taken goed kan uitoefenen. Anderzijds houdt het bij de informatievoorziening aan (onder meer) het publiek over deze incidenten en kwetsbaarheden goed rekening met de belangen van de betrokken aanbieders.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner