Eigen invulling beveiliging is een besparing
Beveiliging kan dan efficiënter en dus goedkoper. Uit onderzoek blijkt dat ruimte geven aan een eigen invulling een besparing kan opleveren. Dat is in tijden van crisis interessant.
Nationale Nederlanden (ING verzekeren) heeft de particuliere beveiligingsbranche enkele jaren geleden uitgedaagd om een contract aan te gaan, waarin zelfsturing en output based sturen voorop staan. Het resultaat is een contract dat draait om partnership. Concreet wordt bij dit contract een beroep gedaan op het oplossende vermogen van de beveiligers.
Stel: er gaat iets mis, zoals een toegangspas die niet werkt, er komt een bijzondere vraag van een klant of er vindt een incident plaats; bij al deze zaken dient de beveiliging naar eigen inzicht te handelen. Het is niet langer nodig toestemming te vragen om een extra beveiliger in te zetten. De beveiliging levert dat wat op dat moment nodig is, binnen de kaders van Nationale Nederlanden.
Beveiligingsteams van Securitas werken nu ruim een jaar zelfsturend bij Nationale Nederlanden. Beveiligers wordt niet verteld hoe ze moeten werken, maar wat er van ze wordt verwacht. Ze leven niet puur de regeltjes na, maar denken ze mee om toekomstige beveiligingsproblemen te tackelen.
Beveiligers kunnen proactief veiligheidsprobleem oplossen. De kwaliteit wordt continu gemeten om tot de beste balans tussen hospitality, veiligheid en klanttevredenheid te komen. Op basis van die uitkomsten kunnen verbeteringen worden doorgevoerd. Het draait dus om de resultaten (output) in plaats van de afspraken (input).
Bram de Bruijn is Product- & Accountmanager bij Securitas. Outputbased contracten worden nog weinig afgesloten in de beveiliging. Volgens de Bruijn is dat een gemiste kans. Een groot voordeel ervan is dat mensen en techniek optimaal worden ingezet. Ook bij een groot bedrijf als Nationale Nederlanden, met dertig panden en achtduizend medewerkers. De werkwijze houdt de ons niet tegen om ons aan de strikte wet- en regelgeving voor financiële bedrijven te houden. Sterker nog, hij sluit naadloos aan bij dé beveiligingsuitdaging in de financiële sector: het blijven garanderen van het Safety & Security niveau, ondanks de impact van het nieuwe werken.
De samenwerking tussen Nationale Nederlanden en Securitas krijgt steeds meer vorm. Het mooie vind de Bruijn dat het een afspraak in grote lijnen is gebleven. Hierdoor kan het een organisch proces blijven. Er wordt gehandeld naar aanleiding van wat onze teams op de werkvloer aantreffen. Van duidelijke signing in de gebouwen tot een verbeterd BHV-plan. Het lijkt zo simpel, maar deze aanpak heeft enorm veel impact.