Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OSEC

Multiwacht

Explicate

Kiwa

Milestone

ASSA ABLOY

Masset Solutions

Regio Control Veldt

Eizo

Unii

SmartCell

Secusoft

20face

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Nenova

HID

CardAccess

Lobeco

VAIBS

Bosch Security Systems

Optex

Akuvox

SOBA

PG Security Systems

VVNL

ASIS

Trigion

Genetec

Gold-IP

Nimo Drone Security

VEB

G4S

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

Seris

Alphatronics

DZ Technologies

Nimo Dog Security

Hikvision

SmartSD

Advancis

Dero Security Products

Crown Security Services

Add Secure

RoSecure

EAL

JMB Groep

Paxton

ADI

De Beveiligingsjurist

Connect Security

Oribi ID Solutions

HD Security

Uniview

i-Pro

IDIS

Bydemes

VBN

CSL

Alarm Meldnet

2N

Brivo

Securitas

Centurion

ARAS

Top Security

Ajax Systems

CDVI

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

NIBHV

VideoGuard

Paraat

Sequrix

Seagate

GFT

BHVcertificaat.online

Einde nadert nu echt voor analoge alarmcommunicatie

5 oktober 2022
Redactie
08:25

Naar schatting nog zo’n 75.000 tot 100.000 analoge alarminstallaties zijn via ISDN30-bundels verbonden met particuliere alarmcentrales. Nog, want vanaf februari 2023 is dat afgelopen, zo heeft KPN laten weten. Er zijn intussen verschillende oplossingen om alarmsystemen geschikt te maken voor IP. In dit artikel gaat het over de alarmtransmitters van M2M.

John van Schaik beweegt zich inmiddels zo’n zestien jaar binnen de wereld van particuliere alarmcentrales en alarmtransmissie en stapte begin 2021 over naar het Bulgaarse M2M Services, in Europa een nieuwkomer, maar in Noord-Amerika een begrip. “In de hogere risico’s is men inmiddels wel overgestapt naar Alarm-over-IP”, vertelt hij. “Soms omdat men zelf de kennis in huis heeft en men zich bewust is van de veranderingen die zich momenteel voltrekken in de communicatiebranche, maar ook omdat inspecteurs van verzekeraars erop wijzen dat de installatie aangepast moet worden.”

Mis
“De bulk van de bijna een half miljoen alarmaansluitingen in Nederland is echter van particulieren en kleine bedrijven”, vervolgt Van Schaik. “En daar gaat het straks dus mis. De consument kan je het niet kwalijk nemen, want die gaat er vanuit dat zijn installateur er wel voor zorgt dat het systeem in orde blijft. Maar die installateur heeft het druk en zal vaak niet in actie komen als de klant daar niet om vraagt. Intussen is KPN begonnen met het uitfaseren van ISDN30, waardoor mogelijk al veel alarminstallaties niet meer werken. En nog zijn er installateurs die rekenen op het zoveelste uitstel, wat ik mij ook wel weer kan voorstellen, want deze kwestie speelt al sinds 2008 en afschaffing van analoge verbindingen is keer op keer opgeschort.”

Kosten
Van Schaik begrijpt dat consumenten en installateurs niet staan te springen om analoge installaties geschikt te maken voor IP. Alleen al de benodigde apparatuur kost vaak honderden euro’s en daar komen de installatiekosten nog bovenop. “Met die gedachte is M2M gestart met grootschalige productie van laaggeprijsde IP-converters, die niet via een analoge telefoonlijn, maar via een mobiel netwerk communiceren. De speciale simkaarten zijn geschikt voor KPN, Vodafone en T-Mobile en zoeken altijd automatisch het sterkste netwerk. Een tweede simkaart is ook mogelijk en dient dan als back-up, zodat voldaan wordt aan beveiligingseisen conform Grade 3. Voor Grade 4 is de oplossing niet geschikt, maar daarvoor is zij ook niet bedoeld.”

Plug&play
M2M houdt ook rekening met de installateur. Installatie is volgens Van Schaik een kwestie van plug&play omdat de apparaatjes al volledig zijn geconfigureerd. De consument zou het zelf kunnen doen, maar dat raadt de alarmexpert af, omdat het beter is als de installateur verantwoordelijk blijft voor het goed functioneren van het systeem. “De converters zijn ruim op voorraad en in Nederland leverbaar via Alarm Meldnet en Top Security. Belgen kunnen terecht bij Connect2Safety. We hebben ook geprobeerd om via de PAC’s de converters te distribueren, maar de meeste zien dat vooralsnog niet zitten. Jammer, want zij zitten straks met niet meer werkende ISDN-apparatuur en boze klanten aan de telefoon. We doen daarom ook zelf ons best om zowel eindgebruikers als installateurs bewust te maken van de noodzaak van de overstap. En onze apparatuur is daarbij zo gunstig geprijsd, dat de eindgebruiker die zo heeft terugverdiend. Die stapt namelijk ook over van een analoge lijn van ruim een tientje in de maand naar een speciaal 4G-abonnement dat nog niet de helft kost.”

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner