Elke 12 minuten een automatisch brandalarm

De brandweer is dit jaar al zo’n 45 duizend keer uitgerukt vanwege een automatisch brandalarm. Dat betekent dat er elke 12 minuten ergens in Nederland een automatisch brandalarm is.

brandweerVan de grote steden spant Rotterdam de kroon. Rotterdam is goed voor 8,6 procent van alle automatische brandmeldingen, wat neerkomt op gemiddeld meer dan tien uitrukken per dag. De havenstad wordt op de voet gevolgd door Den Haag met 6,9 procent. Op gepaste afstand volgen Amsterdam met 3,5 procent, Utrecht met 3,4 procent en Eindhoven met 2,7 procent. Deze vijf steden zijn samen goed zijn voor een kwart van alle automatische brandalarmeringen in Nederland.

Op basis van data is goed te zien dat automatische brandalarmeringen veelvuldig verband lijken te houden met het koken. Zo is er rond het avondeten tussen 5 en 6 uur bijvoorbeeld een duidelijke stijging waarneembaar, evenals vlak voor lunch. Verder blijkt dat er enkele organisaties zijn waar de brandweer bovengemiddeld vaak naar toe moet vanwege een automatisch brandalarm. Twee psychiatrische ziekenhuizen spannen de kroon met meer dan 100 meldingen. Op de derde plek met aantal brandmeldingen staat een bungalowpark met zwembad.

Lees verder: alarmeringen.nl

Deel dit artikel via: